Томас спечели бруталния етап до Ла Росиер и облече жълтата фланелка

Вторият от трите поредна планински етапа в Алпите се оказа първият със сериозно значение за претендентите за генералното класиране. Герант Томас (Sky) взе етапната победа в Ла Росиер и облече жълтата фланелка, а топ 10 на класирането вече включва само големите имена. За някои от тях обаче тежкият етап се оказа фатален и загубиха огромно време – Адам Йейтс, Ригоберто Уран, Рафал Майка, Бауме Молема, Боб Юнгелс и Якоб Фулсанг.

Една от големите теми в началото на Тура е тази за лидерството в Sky. Томас отрече да има вътрешна конкуренция с Крис Фрум, но пък демонстрира огромното си желание като 6 км преди края на последното изкачване атакува от групата на Фрум и останалите фаворити и преодоля първи финала на първия етап, който завършва на изкачване.

Самият Фрум обаче също не изглеждаше по-слаб. Той не реагира на атаката на своя съотборник и внимаваше за останалите около него. Когато видя, че техните сили са на привършване, четирикратният шампион ускори, за да им направи разлика. В крайна сметка той завърши трети, заедно с втория Том Дюмолен, който атакува преди финалното изкачване. Няколко километра с него кара Томас преди уелсецът да го изтърси накрая.

В откъсналата се група за деня имаше няколко отлични катерачи, а един от тях в лицето на Микел Ниеве остана много близо до победата. Той обаче бе прихванат от Томас в последните няколкостотин метра и остана пети като в края бе изпреварен от друг „беглец“ в лието на Дамиано Карузо.

Дюмолен и Фрум завършиха на 20 секунди зад Томас, а Дан Мартин, чиито поредни атаки помогнаха на Фрум да остави зад себе си доста от фаворитите, финишира на 27 секунди.

В следващата група на 59 секунди бяха Ромен Барде, Наиро Кинтана, Винченцо Нибали и Примож Роглич.

Микел Ланда финишира на 1:47, с което като че ли йерархията на Movistar бе окончателно изяснена. Третият лидер на отбора Алехандро Валверде направи 60-километрова атака по-рано през деня, но в крайна сметка загуби повече от 3 минути. Илнур Закарин загуби 1:51, а етапът бе по-фатален за други – Фулсанг, Йейтс и Юнгелс загубиха по 4:42. А Уран, Молема и Майка вече са извън всякакви сметки, защото записаха пасив от над 10 минути.

Томас вече води с 1:25 пред съотборника си Фрум в генералното класиране, а Дюмолен е трети на 1:44. Няма нито един друг колоездач на под 2 минути – Нибали е на 2:14, Роглич на 2:33, а съотборникът му Стивън Краусвайк на 2:40. Ланда и Барде са на малко под 3 минути, а Кинтана и Мартин оформят топ 10 на 3:16.

В четвъртък за колоездачите следва легендарното изкачване на Алп д’Юез, което може да се окаже с още по-голяма стойност за генералното класиране.

Velocafe.bg
Повече в Съвети
30 причини да караме велосипед – част 3

Независимо дали става дума за подобряване на формата Ви, здравето или баланса по банковата Ви сметка, или като екологичен избор,...

Затвори