Уран спечели много драматичния кралски етап в Тура, фаворити отпаднаха

Крис Фрум се оказа големият печеливш от проблемите на съперниците си

Ригоберто Уран спечели оказалия се изключително драматичен „кралски“ 9-и етап на Tour de France, който включваше цели 7 категоризирани изкачвания. Големият печеливш от продължилия над 5 часа каране етап бе Крис Фрум, който увеличи преднината си в генералното класиране. Алберто Контадор и Наиро Кинтана в същото време изостанаха много. За съжаление имаше и тежки катастрофи, заради които две от големите имена в Тура отпаднаха преждевременно – съотборникът на Фрум Герант Томас и Ричи Порт.

Самият етап започна с изкачване, а фактът, че именно този етап носеше най-много точки за фланелката на червени точки, направи състезанието интересно от самото начало.

Група от почти 40 колоездачи набързо успя да се откъсне от пелотона и да разпредели помежду си голяма част от точките. С перфектно каране Уорън Баргюл си осигури да облече фланелката за най-добър катерач.

Влажната настилка за съжаление оказа влияние в спусканията и се получиха много лоши падания. Герант Томас бе първата по-сериозна жертва, след като падна на един завой и трябваше да бъде откаран в болница. Така носителят на жълтото трико в първите етапи отпадна и остави Фрум без един от солидните си помощници.

При оставащи 31 километра Крис Фрум спука гума, а може би малко неспорсменски точно в този момент Фабио Ару атакува от останалата доста оскъдна група на жълтата фланелка. Шампионът все пак успя да настигне останалите, а малко след това на свой ред атакува мощно, а Контадор и Кинтана не успяха да отговорят на атаната и изостанахаа.

За съжаление тепърва следваше най-лошият момент за деня. С огромната скорост от 72 км/ч Ричи Порт не успя да вземе един завой и падна от велосипеда си, а за нещастие отнесе със себе си и Дан Мартин. Двамата се удариха в каменната скала отстрани на пътя и трябваше да напуснат състезанието с медицинска помощ.

Ромен Барде бе следващият, който атакува мощно, а малко след това успя да изпревари Баргюл. Малко след това обаче останалата преследваческа група на Фрум, Уран, Ару, Якуб Фулсанг и Баргюл настигна Барде и така бе ясно, че финален спринт ще определни победителят в етапа. Уран, който по последните километри имаше механичен проблем и не можеше да сменя скоростите си, атакува първи. Зад него обаче Баргюл се задаваше толкова мощно, че накрая именно той вдигна победоносно ръце, мислейки че е спечелил първата си победа в Тура. Само че фото финишът показа, че Уран все пак е успял да стигне първи до финалната линия. Любопитното е, че колумбиецът изобщо не подозираше и спокойно се движеше към отборния си автобус, когато научи страхотната новина. Крис Фрум зае третото място и така взе 4 секунди бонус, с който увеличи аванса си пред Ару и Барде. Именно те са втори и трети, съответно на 18 и 51 секунди. Уран е четвърти на 55 секунди, Фулсанг пети на 1:37 минути. Наиро Кинтана вече е едва осми на 2:13, а Алберто Контадор е извън топ 10.

Velocafe.bg
Повече в Събития
Първи кръг от BG Urban Series през погледа на Velocafe

На 15 май, за втора поредна година, се проведе състезанието по градско спускане в гр. Плевен. То беше първият кръг...

Затвори