Баргюл спечели на Изоард, Фрум е много близо до Четвъртата

Уорен Баргюл (Sunweb) направи нов блестящ етап в Tour de France 2017, триумфирайки на Изоард в тежкия 18-и етап на състезанието. Това бе и последното изпитание за катерачите, а по този начин Баргюл си подпечата успеха в битката за легендарната фланелка на червени точки, притежание на най-добрия катерач. Той продължи и феноменалния Тур за Sunweb, след като неговият съквартирант Майкъл Матюс също има две етапни победи и почти сигурно ще спечели зелената фланелка.

Денят бе много успешен и за Крис Фрум (Sky), който успя да задържи комфортната си преднина и вече докосва четвъртата си титла в Тура, с което би влязъл в много елитна група на легенди, постигали подобно постижение.

За Фрум голямото предизвикателство остава часовникът в събота, но очакванията са в него той да няма проблеми да запази лидерството си.

Още рано в състезателния ден се оформи голяма откъснала се група от 54 колоездачи. Сони Колбрели спечели междинния спринт, но това нямаше особено значение предвид факта, че отпадането на Марсел Кител предостави зелената фланелка в ръцете на Матюс.

Постепенно темпото в групата на фаворитите се повиши и бегълците започнаха да се връщат в пелотона.

Алексей Луценко (Astana) направи първата атака по изкачването на Изоард при оставащи 13 км. Той бе преследван от четирима, а един от тях бе Дарвин Атапума (UAE). Колумбиецът настигна украинеца и го задмина с лекота, устремен към първата си победа в Гранд турове и то навръх националния празник на Колумбия.

В същото време Баргюл атакува заедно с Алберто Контадор, но много скоро изостави испанеца, а на километър и половина преди финала настигна Атапума и набързо се откъсна сам към финала.

В същото време фаворитите караха заедно преди изненадващо Микел Ланда (Sky) да атакува. Тази офанзива в крайна сметка доведе до изоставане от страна на Фабио Ару, който загуби доста време и бе изпреварен от Ланда в генералното класиране. Ромен Барде (Ag2r La Mondiale) опита атака при 2,5 оставащи километра, но нямаше сили и не затрудни Фрум.

Атапума се добра до второто място, а Барде все пак спечели спринта за третото място и така добави още 4 секунди на Ригоберто Уран (Cannondale) в борбата за второто място.

Преди петъчния 19-и етап, който по всяка вероятност ще бъде спечелен от спринтьорите, Фрум води с 23 секунди на Барде, 29 на Уран, 1:36 минути на Ланда и 1:55 на Ару.

Velocafe.bg
Повече в Събития
Първи кръг от BG Urban Series през погледа на Velocafe

На 15 май, за втора поредна година, се проведе състезанието по градско спускане в гр. Плевен. То беше първият кръг...

Затвори