Заслужена втора победа на Матюс в Тура, става интересно за зелената фланелка

Майкъл Матюс (Sunweb) постигна напълно заслужена втора победа в Tour de France 2017, след като бе най-добрият спринтьор през целия ден и във финалните метри на 16-ия етап.

В тях той успя да излъже останалите спринтьори и да финишира пред Едвалд Боасон Хаген (Dimension Data), Джон Дегенколб (Trek) и Грег Ван Авермат (BMC).

Денят бе изключително успешен за Матюс и поради факта, че той заличи 50 точки от аванса на Марсел Кител (QuickStel Floors) в битката за зелената фланелка.

За повечето фаворити в генералното класиране етапът премина без проблеми. Единствено Дан Мартин от тези с шанс за крайната победа загуби ценни секунди.

Стартът на деня бе труден за някои колоездачи, а сред тях бе и Кител. От Sunweb веднага надушиха плячката, изтърсиха германеца и с високо темпо успяха да го дистанцират, така че да не бъде в сметките за спринтовете.

В същото време Матюс възнагради усилията на своите съотборници и спечели междинния спринт.

Много силни странични ветрове белязаха последните 40 км за деня. Дан Мартин стана жертва на тях и на стратегиите за преодоляването им като изостана и в крайна сметка загуби 51 секунди на останалите фаворити. Алберто Контадор също загуби цели 1:33 минути, но испанецът вече определено не е сред кандидатите за първото място.

Ван Авермат влезе пръв на финалната права, но Матюс бе в неговата въздушна струя и в правилния момент спринтира за победата. Дегенколб и Боасон Хаген бяха близо до него, но не успяха да изпреварят австралиеца.

В генералното класиране Фрум продължава да води с 18 секунди на Фабио Ару, 23 на Ромен Барде и 29 на Ригоберто Уран.

Velocafe.bg
Повече в Събития
Първи кръг от BG Urban Series през погледа на Velocafe

На 15 май, за втора поредна година, се проведе състезанието по градско спускане в гр. Плевен. То беше първият кръг...

Затвори