Барде спечели коварния 12-и етап, Фрум изгуби жълтата фланелка

Ромен Барде (AG2R La Mondiale) спечели коварния 12-и етап на Tour de France, а голямата новина е това, че Фабио Ару (Astana) е новият лидер в генералното класиране, след като Крис Фрум (Sky) неочаквано се провали в тежките последни метри на финалното изкачване на Peyragudes.

До последния километър водещата група бе доста малобройна, а Барде успя да атакува мощно и да стигне първи до финалната линия, оставяйки на 2 секунди зад себе си Ригоберто Уран (Cannondale) и Ару.

Фрум се движеше отлично през целия етап, а Sky умело диктуваше темпото. Той бе заедно с конкурентите си до последните 400 метра, в които мощта на Ару и Барде не бе по силите му. В крайна сметка той загуби 22 секунди и завърши етапа на седмо място.

В генералното класиране Ару води с 6 секунди на Фрум, а Барде е трети на само 25. Уран е четвърти на 35.

Михал Квятковски и Микел Ниеве бяха най-дейни в началото на финалното изкачване, а това съкрати лидерската група до само 9 колоездачи и окончателно сложи край на шансовете в Тура за Алберто Контадор и Наиро Кинтана.

Микел Ланда продължи с впечатляващо темпо и успя много бързо да прихване атаката на Джордж Бенет в последния километър. Според много специалисти Ланда дори можеше да спечели етапа, но той се грижеше за Фрум, който обаче не успя да направи това, което се очакваше от него в решителния момент.

Иначе етапът бе белязан от ранно откъснала се група, от която последният оцелял бе Стив Къмингс (Дименсион Дата). В подножието на последното изкачване неговият аванс бе 2 минути, но от Sky се погрижиха той да бъде прихванат.

Velocafe.bg
Повече в Събития
Първи кръг от BG Urban Series през погледа на Velocafe

На 15 май, за втора поредна година, се проведе състезанието по градско спускане в гр. Плевен. То беше първият кръг...

Затвори