Първа победа в Tour de France за Том Думолен

Том Думолен (Giant-Alpecin) спечели своята първа победа на Tour de France. Холандецът бе перфектен в 9-ия етап, който бе най-тежкият планински етап от визитата на Тура в Пиренеите.

На 38 секунди зад Думолен завършиха Руи Коща (Lampre-Merida) и Рафал Майкa (Tinkoff). Денят бе сравнително спокоен за групата на жълтата фланелка. На финала тя бе предвождана от Адам Йейтс (Orica) на 6:35 минути зад Думолен.

Голямата новина бе отпадането от Тура на Алберто Контадор, който стартира етапа с температура и отпадналост, а малко след началото прецени, че няма сили да продължи участието си.

 

Тибо Пино (FDJ) бе лидер на откъсналата се група, а в крайна сметка французинът постигна целта си да облече фланелката на червени точки за най-добър катерач.

Авансът на групата пред пелотона се увеличаваше и след като при оставащи 30 километра бе над 9 минути, вече бе ясно, че от нея ще бъде излъчен победителят в етапа.

Думолен атакува в точния момент и до финала бе недостижим за съперниците си. Зад него Коща и Майка работеха заедно и заеха останалите места на подиума, следвани от Дани Наваро (Cofidis), Акакона (Movistar) и Пино.

 

В групата на жълтата фланелка Наиро Кинтана (Movistar) отново бе плътна сянка на Фрум, който на няколко пъти опита атаки, но безуспешни.

В генералното класиране Фрум запази аванса си от 16 секунди пред Йейтс, 19 пред Даниел Мартин (Etixx-QuickStep) и 23 пред Кинтана.

Velocafe.bg
Повече в Събития
Първи кръг от BG Urban Series през погледа на Velocafe

На 15 май, за втора поредна година, се проведе състезанието по градско спускане в гр. Плевен. То беше първият кръг...

Затвори