Голяма победа за Закарин, Кинтана се сбогува с мечтите си

Перфектен Илнур Закарин (Katusha) записа най-голямата победа в своята кариера, триумфирайки в 17-ия етап на Tour de France. Закарин остави зад себе си Харлинсон Пантано (IAM Cycling) и Рафал Майка (Tinkoff).

В същото време Крис Фрум (Sky) увеличи аванса си в генералното класиране след поредния перфектен ден. Това обаче не се отнасяше за Наиро Кинтана (Movistar), който изостана от своите конкуренти и на практика се сбогува с надеждите за жълтата фланелка.

Солидна група от 11 души се откъсна от основната група в планинския етап, който от някои специалисти бе считан за най-тежкия на тазгодишния Тур.

Рафал Майка бе в откъсналата се група, а по този начин успя да увеличи преднината си на първото място при катерачите. Целта на поляка определено бе етапната победа, а на последното изкачване той бе в компанията на Закарин и Пантано. От тази група обаче най-силен се оказа руснакът, който при втората си атаки остави съперниците без отговор и продължи сам до финала. Пантано също ускори пред Майка и така финишира втори, а полякът допълни топ 3.

В основната група Astana работеше отлично като с усилията на Винченцо Нибали групата до голяма степен бе разкъсана. Атаки опитаха още Алехандро Валверде и Дан Мартин.

2 километра преди финала обаче решителната атака направи Ричи Порт (BMC). Кинтана не успя да отговори на темпото на тазманийския дявол, докато Фрум контраатакува, настигна Порт и двамата бивши съотборници продължиха заедно към финала. Кинтана пък рухна и дори не успя да завърши заедно с останалите претенденти.

Адам Йейтс (Orica) се справи най-добре с лимитирането на загубите като даде само 8 секунди на Фрум. Ромейн Барде (AG2R) загуби 11, докато Кинтана записа пасив от цели 28. Молема също претърпя крушение, губейки 40 секунди спрямо Фрум.

Така в генералното класиране преди планинския часовник в четвъртък Фрум води с 2:27 минути на Молема, 2:53 на Йейтс и 3:27 на Кинтана.

Velocafe.bg
Повече в Събития
Първи кръг от BG Urban Series през погледа на Velocafe

На 15 май, за втора поредна година, се проведе състезанието по градско спускане в гр. Плевен. То беше първият кръг...

Затвори