Шокиращ финал на Мон Венту, Фрум тича по изкачването

Томас Де Хент спечели етапа, който определено ще остане в историята на Тура

По шокиращ начин завърши 12-ия етап на Tour de France – изкачването на легендарния Мон Венту.

Всъщност изкачването бе съкратено с 6 километра заради силния вятър на върха, но притесненията, че това ще направи етапа скучен бяха разбити на пух и прах. Причината обаче надали ще се хареса на организаторите, защото Тура стана свидетел на безпрецедентно тичане без велосипед от страна на носителя на жълтата фланелка…

Но всичко по реда си!

Победител в най-тежкия етап стана Томас Де Хент, който бе част от откъснала се рано през деня група, която определи призьорите. Зад белгиеца финишираха Серж Пауелс (Dimension Data) и Даниел Наваро (Cofidis).

В основната група Алехандро Валверде и Наиро Кинтана опитаха атака в началото на финалното изкачване, но те бяха неутрализирани. Крис Фрум (Sky), Ричи Порт (BMC) и Бауке Молема (Trek) бяха пред останалите претенденти, когато за пореден път феновете се оказаха виновни за инцидент. Множеството фенове на пътя предизвикаха един от мотоциклетите с оператори да спре внезапно, а челното трио се блъсна в мотора. За щастие тримата колоездачи останаха невредими, но велосипедът на Фрум бе аут от сметките. В целия адреналин Фрум започна да тича нагоре по изкачването преди да получи неутрален велосипед. След няколко метра с него обаче британецът прецени, че не може да се състезава с него и в крайна сметка изчака велосипед от своя отбор, с който стигна до финала.

Това чакане обаче се оказа фатално и той завърши с изоставане от 6:45 минути. В същото време Бауке Молема бе пристигнал на финала с пасив от 5:05 минути. Адам Йейтс (Orica-GreenEdge) финишира на 5:24, а Алехандро Валверде и Наиро Кинтана на 5:31.

Всичко това трябваше да доведе до неочаквано разбъркване в генералното класиране като новият носител на жълтата фланелка трябваше да бъде Адам Йейтс, следван на 9 секунди от Молема и на 14 от Кинтана. Фрум пък трябваше да е шести на 53 секунди.

След 45 минути разискване на ситуацията обаче комисарите на състезанието взеха решение да вземат предвид разликите в момента на инцидента. Така Фрум остана в жълто с аванс от 47 секунди пред Йейтс.

 

„Какъв финал. В последния километър мотоциклетът спря внезапно пред нас и Ричи, Бауке и аз се забихме в него, а след това моторът зад мен мина през моя велосипед и го счупи“, обясни Фрум. „Казах си ‘Нямам велосипед’. И знаех, че колата с моя велосипед е на 5 минути назад по пътя, така че трябва да тичам.“

„Много съм щастлив с решението на комисарите. Мисля, че беше правилно, така че им благодаря“, допълни Фрум.

Адам Йейтс, който в противен случай щеше за първи път да облече жълтото трико, се съгласи, че организаторите са взели правилното решение.

Velocafe.bg
Повече в Събития
Първи кръг от BG Urban Series през погледа на Velocafe

На 15 май, за втора поредна година, се проведе състезанието по градско спускане в гр. Плевен. То беше първият кръг...

Затвори