Тежка катастрофа в Тура, Фрум облече жълтото след победа на Пурито

 

След драматичния втори етап на Tour de France, третият се оказа още по-тежък. Той бе белязан от ужасна катастрофа в основната група, довела до отпадането на няколко големи имена, както и на огромно изоставане за носителя на жълтото трико Фабиан Канчелара. Новият лидер е Крис Фрум, който направи отлично състезание и завърши втори, останал единствено зад Хоаким Родригес.

Катастрофата се случи при оставащи 65 километра до финала и бе причинена от съприкосновение на Уилям Боне (FDJ) с колоездач пред него. Французинът падна, което доведе до масово падане след него. В последствие участието си приключиха Боне, Том Думолен (Giant-Alpecin) и Саймън Геранс (Orica-GreenEdge). Канчелара, Майкъл Матюс (Orica-GreenEdge) и Йохан Ван Сумерен (Ag2r-La Mondiale) също пострадаха, но все пак завършиха етапа, макар и с изоставания.

Тежката катастрофа доведе до спиране на състезанието, за да се позволи на медицинския щаб да извърши лечение на ранените състезатели. След 10-минутна пауза колоездачите тръгнаха зад автомобил, който неутрализира състезанието преди то да бъде рестартиране след изкачването на Боисьо.

Фрум направи страхотна атака в края, с която се отдалечи от конкурентите си, но Родригес все пак продължи с него и в края го изпревари. Бонусът от 6 секунди обаче донесе жълтото трико за британеца, след като Канчелара загуби над 10 минути.

Трети на 4 секунди остана Алексис Вуилермоц (Ag2R La Mondiale). Винченцо Нибали (Astana) е седми на 11 секунди, а Алберто Контадор (Tinkoff-Saxo) финишира 12-и с пасив от още 7 секунди.

В генералното класиране Фрум води с 1 секунда пред Тони Мартин. Тиджей Ван Гардерен е трети на 13, а Контадор е осми на 36 секунди.

Velocafe.bg
Повече в Любопитно
Уникално видео – щраус гони колоездачи

С това видео определено ще се забавлявате много. Действието се развива в Южна Африка, където местни колоездачи тренират при скорост...

Затвори