Страхотен Фрум нанесе брутален удар по конкуренцията в първия планински етап

В Sky си бяха свършили домашното и смазаха конкуренцията в първия планински етап на Тура

Първият планински етап в тазгодишния Tour de France бе спечелен от Крис Фрум (Sky), който по категоричен начин нанесе брутален удар по конкурентите си в състезанието и така още в десетия етап направи огромна крачка към крайния успех в Тура.

Явно в Sky се бяха подготвили перфектно за изкачването на Ла Пиер-Сент-Мартин, а Фрум през целия ден демонстрира отлично каране, без капка умора и в крайна сметка натрупа много солиден аванс пред своите конкуренти.

Първият от големите фаворити, който не успя да издържи на темпото на изкачването, бе миналогодишният победител Винченцо Нибали (Astana). Постепенно Тиджей ван Гардерен (BMC) и Алберто Контадор (Tinkoff-Saxo) също не успяха да удържат Фрум и подпомагащия го по великолепен начин Ричи Порт. Единствено Наиро Кинтана (Movistar) успяваше да кара с дуото на Sky.

Няколко километра преди финала обаче Фрум атакува и колумбиецът не бе способен да отговори по някакъв начин. В крайна сметка успехът на Sky бе двоен, след като в последните 200 метра Порт успя да изпревари Кинтана, оставяйки го трети. Разликата между първите двама бе 59 секунди, а Кинтана финишира на 1:04 минути зад победителя.

Роберт Хесинг атакува първи на изкачването, а в крайна сметка той затвърди добрия си ден с

четвърто място на 1:33 минути. Алехандро Валверде и Герант Томас бяха следващите на финалната линия, а вторият в класирането Ван Гардерен пристигна седми едва на 2:28 минути. Алберто Контадор бе още по-назад – на 2:51 минути.

Така в генералното класиране Фрум вече води с 2:52 минути пред Ван Гардерен, а трети е Кинтана на 3:09 минути. Следват Валверде на 4:01, Томас на 4:03 и Контадор на 4:04. Нибали пък се смъкна до десетото място в класирането и надеждите му за нова титла в Тура на практика се изпариха.

Фрум завоюва и фланелката за най-добър катерач, а по-рано в етапа Андре Грайпел си върна зелената фланелка за най-добър спринтьор.

Velocafe.bg
Повече в Събития
Първи кръг от BG Urban Series през погледа на Velocafe

На 15 май, за втора поредна година, се проведе състезанието по градско спускане в гр. Плевен. То беше първият кръг...

Затвори