Кадри спечели осмия етап, Нибали удържа атаките на Контадор

 

Блел Кадри (Ag2r-La Mondiale) постигна великолепна солова победа в първия планински тест на Tour de France, какъвто се яви осмият етап на най-голямото състезание. В същото време Винченцо Нибали (Astana) удържа на атаките на Алберто Контадор (Tinkoff-Saxo) и запази лидерската си позиция в генералното класиране.

Победата на Кадри бе първата за домакините на тазгодишния Тур. Французинът бе част от петчленна откъснала се група, чийто аванс в един момент стигна над 10 минути. При оставащи 25 километра обаче Кадри се откъсна от останалите лидери, след което удържа аванса си пред основната група и при последните две изкачвания, за да завърши спокойно като победител.

Основната група караше в спокойно темпо през по-голямата част от деня, но накрая от Tinkoff-Saxo наложиха свирена скорост, което намали броят на колоездачите в групата до 20.

Контадор опита на няколко пъти да атакува Нибали, но италианецът отговаряше на всяка атака. Все пак, Контадор завърши на второ място, на 2:17 зад Кадри и с три секунди пред Нибали. Малко зад тях се движеше и Ричи Порт (Sky), който финишира четвърти на 2:24, а Тибо Пино (FDJ) е пети на 2:26.

„Последното изкачване е експлозивно и е по-подходящо за Алберто“, сподели Нибали след състезанието. „Чувствах се добре и контролирах ситуацията, оставяйки на колелото му, но в последните метри бях на твърде висока предавка и загубих няколко секунди. Алберто е най-опасният съперник, но го има и Ричи Порт, който бе точно зад мен днес и Алехандро Валверде, който кара добре днес.“

В класирането Нибали води с 1:44 пред съотборника си Якоб Фулсанг, а Ричи Порт е трети на 1:58. Контадор е шести на 2:34.

Velocafe.bg
Повече в Любопитно
Уникално видео – щраус гони колоездачи

С това видео определено ще се забавлявате много. Действието се развива в Южна Африка, където местни колоездачи тренират при скорост...

Затвори