Какъв етап! Нибали с гигантска крачка към триумф, победа за Боом

Невероятен, опустошителен, епичен – това са само малко от определенията, които могат да опишат петият етап на Тур дьо Франс!

В него се случиха много ключови неща за изхода на състезанието – шампионът Крис Фрум (Sky) отпадна, а Винченцо Нибали (Astana) натрупа огромна преднина пред главните си конкуренти, за каквато най-вероятно не си е и мечтал. Етапът пък бе спечелен от Ларс Боом (Belkin), който проведе страхотна атака в последните километри.

Атмосферните условия днес бяха ужасни като заради силния дъжд два от деветте павирани сектора бяха отменени. Паветата, дъждът и вятърът доведоха до множество катастрофи, а най-потърпевш се оказа Фрум, който падна на два пъти като при втория очевидно контузи тежко китката си и трябваше да се откаже от по-нататъшното си участие.

Повече за случилото с Фрум прочетете ТУК!

В отсъствието на Фрум, носителят на жълтата фланелка Нибали направи гигантска крачка към триумфа в генералното класиране. Неговият главен конкурент Алберто Контадор имаше проблеми по паветата, бе откъснат на втората павирана секция и продължи да губи време като в крайна сметка завърши деня на почти 2 минути и половина зад италианеца.

В същото време Нибали кара впечатляващо в лидерската група заедно с майстори на паветата като Фабиан Канчелара (Trek), Петер Саган (Cannondale) и Боом. Заедно със съотборниците си Люве Вестра и Якоб Фулсанг, Нибали се отскубна при оставащи 15 километра, а с тях бе и Боом.

Впечатляващият Боом обаче на свой ред изненада всички със солова акция и сам премина финалната линия. Нибали и Фулсанг не бяха в състояние да му се противопоставят и завършиха на 18 секунди зад него като Фулсанг бе втори, а Нибали трети. Саган водеше преследваческата група на четвърто място на 1:01 минути. Ричи Порт дойде на 2:11, с 10 секунди пред Андрю Талански. Тиджей Ван Гардерен и Алехандро Валверде бяха на 2:30, а Контадор едва на 2:54 зад Боом.

Така той вече изостава с 2:40 зад Нибали в генералното класиране. В него Фулсанг е втори на 2 секунди, а Саган трети на 44 секунди.

Velocafe.bg
Повече в Любопитно
Уникално видео – щраус гони колоездачи

С това видео определено ще се забавлявате много. Действието се развива в Южна Африка, където местни колоездачи тренират при скорост...

Затвори