Тони Мартин бесен на случая с Фрум: Скандал, удар по колоезденето

Един от най-добрите часовникари в колоезденето Тони Мартин нарече случая със завишената доза салбутамол в кръвта на Крис Фрум „скандал“. Според германеца шампионът от Тура и Вуелтата не е трябвало да участва на Световното първенство, където спечели бронзови медали в отборния и индивидуалния часовник. Според него Фрум и Sky получават специално отношение.

В сряда стана ясно, че в проба на Фрум по време на Vuelta a Espana има двойно над разрешеното количество от веществото салбутамол, което се използва за лечение на астма.

Сега Фрум и Sky трябва да дават подробности обяснения и е много възможно британецът да получи наказание.

„Доверието в нас е поставено на карта. Определено има двоен стандарт в случая на Кристофър Фрум“, написа Мартин на своята Facebook страница.

„Други състезатели се наказват незабавно след положителен тест. Той и неговият отбор получават време от UCI, за да се обяснят. Не знам друг подобен случай в последно време. Това е скандал и той не трябваше поне да получи право на участие на Световното първенство.“

Салбутамол е „специфична субстанция“ в забранената листа на WADA, а наличието на завишено количество не носи автоматично наказание както е случаят с други субстанции. До крайното решение на UCI Фрум има право да участва в състезания.

„Не само публиката, но и аз имам чувството, че има неща, които се случват зад кулисите. Постигат се споразумения и се мисли как да се излезе от случая. Той и отборът му имат ли специален статус?“, пита Мартин.

Той и сънародниците му Джон Дегенколб и Марсел Кител в последните години говорят много за допинга в германските медии, твърдейки, че той е в миналото на спорта. Те бяха в основата на това германските телевизии отново да обърнат внимание на колоездението и Tour de France да се излъчва по обществената телевизия. Стартът на Тура през 2017 дори бе в германския град Дюселдорф.

„Тези действия са голям удар по трудната антидопингова битка, която вода с колоездачи като Марсел Кител. Имаме нужда от последователен и прозрачен подход от UCI. Това, което се случва, е непоследователно, непрозрачно, непрофесионално и нечестно“, категоричен бе Мартин.

Velocafe.bg
Повече в Съвети
30 причини да караме велосипед – част 3

Независимо дали става дума за подобряване на формата Ви, здравето или баланса по банковата Ви сметка, или като екологичен избор,...

Затвори