Михайлов с равно време с Кавендиш в часовника на Тирено-Адриатико

Канчелара спечели последния етап в състезанието, а шампион е Ван Авермат с едва секунда пред Петер Саган

Драматичният завършек на Тирено-Адриатико реши шампиона в състезанието със само една секунда. Неговото име е Грег Ван Авермат (BMC), който във финалния етап – кратко 10,1 км бягане по часовник, успя да удържи световния шампион Петер Саган (Tinkoff).

Победител в „часовника“ бе Фабиан Канчелара (Trek), който измина трасето около Сан Бенедето де Тронто за 11:08 минути. Топ 3 на етапа допълниха Йохан Льо Бон (FDJ) на 13 секунди и другия фаворит Тони Мартин (Etixx-QuickStep), който подели третата позиция с Алекс Даусет (Movistar) на изоставане от 15 секунди.

Преди етапа Саган имаше изоставане от 8 секунди спрямо Ван Авермат и тръгна преди белгиеца като в крайна сметка даде 11-о най-добро време. От движението на Ван Авермат по трасето стана ясно, че всичко ще е въпрос на 1-2 секунди, а в крайна сметка лидерът финишира със 7 секунди по-бавно от Саган, което обаче му позволи да запази първото място в крайното генерално класиране.

Вторият преди етапа Зденек Щибар (Etixx-QuickStep) имаше лош ден и отиде чак на седмо място в класирането, а така Боб Юнгелс (Etixx-QuickStep) намери място в топ 3.

Българският колоездач Николай Михайлов (CCC Sprandi Polkowice) също демонстрира класата си на часовникар, въпреки че трасето беше доста кратко и не позволи на Ники в пълна степен да покаже на какво е способен. Той даде 67-о време с изоставане от 53 секунди спрямо победителя като може да се отбележи, че с абсолютно същото време бяха имена като Марк Кавендиш (Dimension Data) и Тиджей Ван Гардерен (BMC). Други големи в спорта като Щибар и Елиа Вивиани дори бяха по-бавни от българина.

Михайлов бе и най-добър от своя отбор CCC, а в крайното класиране зае 125-о място с изоставане от 21:28 минути. Благодарение на двете си участия в откъснали се групи, първият българин, участвал на Джиро д’Италия, влезе и в класиранията по точки и за най-добър катерач.

Velocafe.bg
Повече в Събития
Първи кръг от BG Urban Series през погледа на Velocafe

На 15 май, за втора поредна година, се проведе състезанието по градско спускане в гр. Плевен. То беше първият кръг...

Затвори