Николай Михайлов отново в откъснала се група на Тирено-Адриатико

Николай Михайлов (CCC Sprandi Polkowice) продължава доброто си представяне на силното многоетапно състезание Тирено-Адриатико. За втори път българинът бе в откъснала се група, в която прекара почти целия състезателен ден.

След като постигна това в третия етап, Ники успя да се откъсне с още петима колоездачи и по време на предпоследния шести етап на състезанието.

Малко след старта в Кастелраймондо, Михайлов, Федерико Зурло (Lampre-Merida), Мирко Селваджи (Androni Sidermec), Валерио Аньоли (Astana), Стефано Пираци (Bardiani SF) и Рикардо Вилела (CajaRural) успяха да оставят основната група зад гърба си като в един момент бяха достигнали до аванс от 3 минути. Михайлов спечели и една точка от първия междинен спринт за деня. В крайна сметка обаче усилията на Etixx-QuickStep и Orica-GreenEdge доведоха до прихващане на групата на българина при оставащи 21 километра.

Отмяната на кралския пети етап доведе до внезапен шанс за спринтьорите да триумфират в генералното класиране, а Грег Ван Авермат (BMC), Петер Саган (Tinkoff) и Зденек Щибар (Etixx-QuickStep) показаха, че са готови да грабнат тази възможност.

След прихващането на откъсналата се група изглеждаше, че всичко ще се реши във финален спринт, но вместо това споменатото трио, заедно с Михал Квятковски и още четирима елитни колоездачи се откъсна с аванс от около 30 секунди пред основната група и реши победата помежду си.

Квятковски атакува първи в последния километър и така изхвърли от битката Фернандо Гавирия (Etixx-QuickStep) и Щибар, преди Саган да премине покрай него при оставащи 200 метра. Изглеждаше, че победата ще е за световния шампион, но последната дума имаше Ван Авермат, който успя да изпревари словака в последните метри. Ван Авермат бе положил най-малко усилия по финалните километри, но това явно се оказа добра стратегия, защото имаше най-свежите крака в края, а така облече и синята фланелка на лидер преди решителния етап по часовник, който е последен в състезанието.

Сега Ван Авермат има 7 секунди пред Щибар и 8 пред Саган, а в крайна сметка шансове за крайния успех има и Боб Юнгелс (Etixx-QuickStep), който е четвърти на 21 секунди.

Ники Михайлов завърши 162-и на 7:37 минути зад Ван Авермат. В генералното класиране българинът е 130-и на 21:06 минути. От него също ще очакваме добро класиране в часовника, чието пряко предаване стартира днес от 15:15 часа.

Velocafe.bg
Повече в Събития
Първи кръг от BG Urban Series през погледа на Velocafe

На 15 май, за втора поредна година, се проведе състезанието по градско спускане в гр. Плевен. То беше първият кръг...

Затвори