Тирено-Адриатико, етап 2: Пелучи шокира големите в спринта с победа

 

Матео Пелучи (IAM Cycling) изненада всички големи имена в спринта като спечели втория етап на Тирено-Адриатико, оставяйки зад себе си Арно Демар (FDJ), Андре Грайпел (Lotto-Belisol), Сам Бенет (NetApp-Endura), Петер Саган (Cannondale) и други.

След мощното начало на състезателния ден, група от петима колоездачи се откъсна от основната група като натрупа аванс от 4:30 минути при оставащи 60 км. В тази група се отличаваше Алекс Даусет (Movistar) и именно той от своя страна се откъсна от лидерската група като натрупа аванс от 16 секунди пред тях и 2:45 минути пред пелотона при 26 км преди финала.

Даусет увеличаваше преднината пред своите преследвачи, но пък основната група идваше с високо темпо и при оставащи 10 километра, логичното се случи – Даусет бе настигнат, а водещите отбори започнаха работа по извеждане на своите състезатели в добра позиция за финалния спринт.

Пелучи обаче сложи всички в малкия си джоб, след като 300 метра преди финала, залепил се за велосипеда на Андре Грайпел, проведе перфектна атака и остави зад себе си германеца и Демар. Успехът бе още по-голям, тъй като Пелучи нямаше никаква подкрепа, тъй като в решителния километър бе изолиран от своите съотборници. Той обаче избра перфектна линия на движение и успя да стигне до най-голямата победа в кариерата си.

Марк Кавендиш (Omega Pharma QuickStep) не успя да се включи във финалния спринт и завърши в основната група като това му позволи да остане първи в генералното класиране. Неговият голям конкурент в спринта Марсел Кител (Giant Shimano) претърпя катастрофа 2 км преди финала, а в яростта си дори хвърли своя велосипед на шосето.

Velocafe.bg
Повече в Любопитно
Уникално видео – щраус гони колоездачи

С това видео определено ще се забавлявате много. Действието се развива в Южна Африка, където местни колоездачи тренират при скорост...

Затвори