Тинков предлага предизвикателство за 1 милион евро на Фрум, Кинтана и Нибали

Руският милионер Олег Тинков, който е собственик на отбора Tinkoff-Saxo, отправи много интересно предизвикателство към най-големите звезди в шосейното колоездене в момента – Крис Фрум (Sky), Винченцо Нибали (Astana), Наиро Кинтана (Movistar) и звездата на собствения му отбор Алберто Контадор.

Тинков предлага на четворката общ награден фонд от 1 милион евро, ако те се съгласят да вземат участие и в трите състезания в Гранд Тура през 2015 – Giro d’Italia, Tour de France и Vuelta a Espana.

В днешно време никой колоездач не прави подобно нещо, тъй като триседмичните състезания са много натоварващи и е много трудно да участваш в повече от две такива състезания, ако искаш да си конкурентоспособен.

Тинков обаче смята, че обещаната сума може да доведе до съгласието на звездите на колоезденето, които могат да си разделят по 250 хиляди евро или пък най-добре представилият се в трите състезания да прибере цялата сума от 1 милион.

„Това дойде от желанието ми да видя всички велики шампиони в трите най-големи състезания през годината“, обясни предизвикателството си Тинков, който изглежда работи сериозно по въпроса. „Говорихме затова през август и после на Vuelta a Espana имахме възможност да представим идеята ни на Дейвид Брейлсфорд от Sky и Александър Винокуров от Astana затади Фрум и Нибали. Сега трябва да говорим с Movistar за Кинтана.“

Много малко са колоездачите, които участват и в трите състезания през един сезон, а последният шампион в два Гранд Тура за една година е Алберто Контадор през 2008-а, когато спечели Джирото и Вуелтата.

Контадор вече изрази амбиции да участва в Джирото и Тура през 2015, а според Брейлсфорд не е изненада, че никой не е печелил две поредни триседмични състезания от дълго време заради огромното физическо натоварване. Самият той обаче приема положително идеята на Тинков като според него може да се говори по-конкретно, когато е ясно трасето и за трите състезания. До момента е известен маршрутът на първото в календара – Giro d’Italia, което се счита подходящо и за четиримата фаворита.

Velocafe.bg
Повече в Любопитно
Уникално видео – щраус гони колоездачи

С това видео определено ще се забавлявате много. Действието се развива в Южна Африка, където местни колоездачи тренират при скорост...

Затвори