Карай колело и учи в 8 университета

 

Колоездене, опознаване на Пътя на коприната, научни семинари – всичко това е включено. Трябват ти само желание, колело и визи.

За никого няма да е изненада, че идеята за „Пътя на ученето” („The study road”) се е зародила в Амстердам, „Мека”-та на колоезденето. Програмата провокира любителите на спорта, опознаването на далечни култури и ученето. Премиерата й е била тази година, между 7 март и 15 август, като пътуването е било организирано в 6 етапа, минаващи през 7 азиатски държави и 8 университета. Общото разстояние, преминато на колело, е 12 500 км, а маршрутът се движи по древния „Път на коприната”, минавайки през Турция, Иран, Туркменистан, Узбекистан, Киргизстан, Казахстан, Китай. Ако се чудите дали е за Вас, ще повторя, че пътуването е ориентирано към любителите на спорта, най-вече студенти (но не е задължително), като е достатъчно да карате колело до работа/лекции и обратно. Разбира се, по-добрата физическа подготовка е предимство.

маршрут

Целите на събитието са разделени в няколко насоки.

На първо място е поставена работата в екип. Участниците образуват група от хора с подобни интереси (приключенски дух, желание за учене), но пък с най-разнообразни професионални и академични постижения. Карайки заедно колело повече от 5 месеца, велосипедистите имат възможност да опознаят себе си и другите, като образуват надежден  и здрав екип. Пътуването дава възможност за сътрудничество и обмяна на опит с местни жители, студенти и преподаватели.

Личностното развитие е важна част от начинание от подобен мащаб. За хората, подложени на голямо физическо и психическо предизвикателство, абстрактните ценности като „избиране на постижими цели”, „мотивираност” и „постоянство” започват да добиват съвсем реални измерения, а трудностите винаги пораждат способности, необходими за преодоляване им.

Специално пригодена учебна програма, съдържаща три модула, е създадена в сътрудничество с участващите университети. История е първата дисциплина, като нейната цел е да предостави на участниците широк поглед върху световната история, да ги запознае с теоретични и методологични подходи към нея, както и с местните и международните мнения относно конкретни събития. Международни отношения е втората академична насока и може би ядрото на цялата програма. Минавайки през много страни и запознавайки се с различни култури, учениците могат да обогатят представата си за света, както на практика, така и теоретично – в университетите партньори. Устойчивото корпоративно развитие е третият модул, който съсредоточава вниманието върху общото ни бъдеще и глобалната отговорност, която поемаме с влиянието си върху планетата и обществото. Курсовете се водят от лектори от местните висши училища.

Таксата за участие от 9 500 € за 170 дни звучи амбициозно за плащане наведнъж, но разходите са сведени до абсолютния минимум. Представете си колко харчите за същия период и ще размислите (е, ако живеете в Нидерландия със сигурност). Все пак в нея са включени водач, настаняване, медицинска помощ, храна (закуска, обяд, вечеря), материали за курсовете, транспорт на багажа. Второто издание яхва колелото на 1 март 2014 г.

покана 2014

 

Velocafe.bg
Повече в Любопитно
Уникално видео – щраус гони колоездачи

С това видео определено ще се забавлявате много. Действието се развива в Южна Африка, където местни колоездачи тренират при скорост...

Затвори