Колкото повече колоездачи, толкова по-малко катастрофи с тях

20150224_Cyclists_Fo

Любопитни резултати показа изследване на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие, свързано с използването на велосипеди за транспорт до работното място.

Според въпросното изследване, ако една държава има повече колоездачи, то процентът на смъртни случаи с тях е по-малък.

Феноменът, който на пръв поглед изглежда нелогичен, всъщност си има съвсем съвсем нормално обяснение. Повече колоездачи на пътя означава и повече внимание за тях от страна на шофьорите. В същото време самотен велосипед сред множество автомобили е много по-вероятно да претърпи инцидент.

В страни като Холандия и Дания, в които човек кара средно по съответно 864 и 513 км на година, броят на починали колоездачи в катастрофи е съответно 10.7 и 14.6 на милиард изминати километри с велосипед.

За сравнение, в САЩ един колоездач кара средно 47 км на година, а смъртната бройка е 44 на милиард изминати километри с велосипед, което нагледно показва, че колкото по-малко колоездачи има, толкова по-голям е шансът те да претърпят инцидент.

Тази статистика може единствено да ни подскаже, че за да има генерални промени във велосипедната инфраструктура у нас и за да можем да се радваме на по-голямо внимание от страна на шофьорите, то е нужно и ние, колоездачите да ставаме все повече.

Velocafe.bg
Повече в Любопитно
Уникално видео – щраус гони колоездачи

С това видео определено ще се забавлявате много. Действието се развива в Южна Африка, където местни колоездачи тренират при скорост...

Затвори