Тези велосипеди могат да те отведат на 200 км пътешествие само с едно зареждане на батерията

Може би се чудите как е възможно това? Отговорът е с помощта на електрически велосипед.

Това е най-продаваното електрическо превозно средство в световен мащаб за 2016 г. с над 35 милиона продадени бройки.

Ръстът на продажбите на електрическите велосипеди в Европа през последните няколко години е впечатляващ. „Изненадващо“ най-големите им фенове са германците и холандците. През 2016 г. в Германия са продадени 605 000 електрически велосипеда, което е с 13 % повече спрямо предходната година. Изчислено е, че в момента там има над 3 милиона електрически колелета (15 % от пазарния дял на велосипедите), като експерти от индустрията смятат, че в дългосрочен план пазарният им дял ще скочи до 30%. По-голямата част от продажбите традиционно са city и trekking велосипедите. Прави впечатление, че през 2016 г. интересът към електрическите маунтинбайкове се е покачил и делът им достига 15 %. Интересно е, че в Холандия в момента всяко трето продадено колело е електрическо.

Snimka 1 statia

Искате ли да знаете колко е делът на електроавтомобилите в Европа? Изненадващо е, че те са само 0,05 % от пазарния дял.

Във велоиндустрията електровелосипедите са успели да си извоюват стабилни позиции и се радват на растяща популярност. Смята се, че първата вълна на т.н. електрическа мобилна революция започва с електрическите велосипеди, след това продължава с електрическите мотопеди, а третата вълна ще бъде с електрическите автомобили.

На какво се дължи нарастващият успех на електрическите велосипеди?

Tе са модерни, високотехнологични, лесни са за ползване и са нещо различно, в което купувачите са готови да инвестират. През 2016г.(в Германия) средната стойност на електрически велосипед е 3287 евро, което е с 250 евро повече, отколкото през 2015г.

Не е учудващо, че електрическото колело убедително изгражда образа на идеалното превозно средство в градска среда, където все още колите доминират.

Поддръжката на електрическо колело е незначителна в сравнение с тази за електрически автомобил. Цената за изминати 100 км от електрическо колело е само 0,2 лева.

Научи повече за електрическите велосипеди

Със сигурност трябва да се отбележи и голямото разнообразие на производители и модели. Ако трябва да бъдем точни, през 2016 г. 80 производителя предлагат 2556 различни модела. 94% от тези модели са с асистенция на двигателя до 25км/ч. Тенденцията е и за позиционирането на двигателя в средната ниска част на колелото, като в момента 87 % от велосипедите са именно по този начин конструирани. Предимството им е, че центърът на тежестта на велосипеда се концентрира ниско и в средата на велосипеда, което дава и сериозни предимства при каране.

ВИСОКОТЕХНОЛОГИЧНИ ВЕЛОСИПЕДИ ЛЕСНИ ЗА ПОЛЗВАНЕ

Двигателят и батериите на електрическите велосипеди стават все по-модерни, компактни и с по-малко тегло. Например един двигател на Bosch тежи по-малко от 4 кг, а една батерия е около 2,5 кг. След 2000 г. оловно-киселинните батерии се заместват с NiCd и Liion батерии. В момента модерните батерии са литиево-йонните (Liion), но със сигурност се очаква технологията да продължи да се развива.

Електрически мотор Bosch и литиево-йонна батерия Bosch

Електрически мотор Bosch и литиево-йонна батерия Bosch

Модерните електрическите велосипеди имат и дисплей (компютри), позиционирани на кормилото които гарантират лесно и интуитивно управление на вашия електрически велосипед. Те показват полезна и интересна информация и могат да бъдат лесно свързани с вашият смарт телефон.

Дисплей-компютър Bosch Intuvia

Дисплей-компютър Bosch Intuvia

За голям процент (82%) от купувачите на електрически велосипед ключов момент при покупката са консултацията със специалист и сервизът. Много е важно клиентът да бъде насочен към колелото, което отговаря на неговата физика и нужди.

Друга налагаща се тенденция сред купувачите е електрическият велосипед да бъде предпочитан продукт от все повече млади хора.

Много от потребителите си купуват електрически велосипед с мотива отново да започнат да карат колело. Електрическият велосипед е възможността, която ни позволява да караме редом с опитни колоездачи, по дълги и интересни преходи или просто винаги да сме част от групата.

Притежаването на електрически велосипед в никакъв случай не изключва и карането на обикновено колело. Почти всички купувачи имат и обикновено такова, но инвестират и в електрическо с идеята да изминат повече километри и да се забавляват повече.

Искате ли да знаете коя е най-добрата част?

Пазарът в България не стои встрани от европейските и световни тенденции и през последните години прави впечатление, че има, макар и все още малка, група от хора, които се интересуват от наистина качествени електрически велосипеди. Един от информативните и полезни портали с новини на български, специализирал се върху електрическите велосипеди, е www.ekolelo.bg. За всичко свързано с електрическите велосипеди може да се свържете с екипа им за безплатна консултация. Повече за идеите и мотивите за създаването на сайта ще разберете от учредителя му Иван Георгиев в последващо интервю.

Velocafe.bg
Повече в Събития
Първи кръг от BG Urban Series през погледа на Velocafe

На 15 май, за втора поредна година, се проведе състезанието по градско спускане в гр. Плевен. То беше първият кръг...

Затвори