Състезание „Улична котка“*

Ако има един град, за който можем да кажем, че притежава наистина неограничени възможности, то това е Ню Йорк. Милионите хора, които работят всевъзможни професии, кръстосват улиците на града, което сякаш придава живот на асфалтовите улици и бетонни конструкции 24 часа в денонощието, 7 дни в седмицата. Една от въпросните професии е тази на велосипедния куриер.

Ню Йорк е само един от многото космополитни градове из цял свят, в които тази професия е неизменна част от градското общество. Предимствата им пред автомобилните куриерски услуги са не само намалените разходи, но и по-гъвкавото придвижване в градска среда.

Именно велосипедни куриери слагат началото на състезанията тип „Улична котка“ през далечната 1989 г. в Торонто. Първоначално е ежегодно събитие, но постепенно набира популярност и в други големи градове, като днес такива надпревари се правят всяка седмица.

Същността на състезанието „Улична котка“ е максимално да наподобява работата на велосипеден куриер. Това включва достигането на определени контролни пунктове (Checkpoints). Достигайки даден пункт, велосипедистът получава инструкции къде се намира следващият пункт, също като заявките за пратки в един обикновен работен ден. Друг формат на състезанието е организаторите предварително да обявят чекпойнтовете 5 минути преди старта, за да може участниците сами да определят маршрута си.

Победителят в състезанието е не просто най-бързият велосипедист, но и този, който най-добре познава града и най-умело се справя с карането в натоварен трафик. Трасето може да достига общо 30-40 км, а пешеходците, светофарите и ауспусите са само част от удоволствието. Участниците в състезанието най-често карат фиксирани велосипеди, а входната такса е символична – около 5 долара. Победителят взима събралата се сума, но добра практика е да почерпи с бира всички, участвали в състезанието.

alley

Състезанията „Улична котка“ в повечето случаи са незаконни. Този факт значително допринася за високия адреналин, свързан със събитието. Органите на реда се опитват да ограничават този тип състезания, заради изключително опасната същност на надпреварата. Зловещ пример за това е колоездач на име Мат Линч, който загива в Чикаго през 2008 г. по време на такъв тип състезание.

*от англ. – alley cat race

Velocafe.bg
Повече в Любопитно
Уникално видео – щраус гони колоездачи

С това видео определено ще се забавлявате много. Действието се развива в Южна Африка, където местни колоездачи тренират при скорост...

Затвори