Съкратиха изкачването на Мон Венту заради мощни ветрове

Директорът на Tour de France Кристиан Прюдом обяви, че легендарното изкачване на Мон Венту в края на днешния 12-и етап ще бъде съкратено с 6 километра. Причина затова саветровете със скорост от 100 км/ч, които иначе щяха да очакват колоездачите на върха.

Така финалът на етапа ще бъде на Chalet Reynard, който е разположен там, където гористата местност приключва, за да даде път на самотния път до върха. По този начин финалното изкачване ще бъде с дължина 10 км, но общият среден наклон се повишава леко до 9%.

„Имаше пориви, измерени при 104 км/ч, а това значи да рискуваме колоездачите да бъдат изхвърлени от велосипедите си веднага, след като излязат от гората. А според прогнозата на Meteo France, вятърът ще е още по-силен утре, а температурите ще са само 4 градуса на върха“, оправда вчера своето решение Прюдом.

„Мисля, че това бе правилното решение. Да завършим на Chalet Reynard е традиционно за финала на Париж-Ница, но времето ще бъде като през март, така че може би е подходящо. Това не е разочарование. Това е решение на отговорен организатор.“

Мощните ветрове най-вероятно ще направят етапа интересен и по другите две изкачвания за деня, а според Прюдом битката ще бъде все пак вълнуваща. „Може да има борба на по-кратките изкачвания. Обърнете внимание! 10 километра изкачване на 9 процента, това не е нищо…“

Velocafe.bg
Повече в Събития
Първи кръг от BG Urban Series през погледа на Velocafe

На 15 май, за втора поредна година, се проведе състезанието по градско спускане в гр. Плевен. То беше първият кръг...

Затвори