Канчелара триумфира на Strade Bianche, Михайлов не финишира

Фабиан Канчелара спечели за трети път една от големите класики в шосейното колоездене – Strade Bianche. Швейцарецът се справи с миналогодишния шампион Зденек Щибар (Etixx-QuickStep) в драматичния финал по тесните улички на Сиена.

Съотборникът на Щибар Джанлука Брамбиля бе най-бърз в групата зад лидерството дуо и се поздрави с третото място, следван от Петер Саган (Tinkoff).

Надпреварата се провежда от 2007 и бързо си заслужи популярност, а организаторите обещаха да кръстят някой от секторите на Канчелара, ако той успее да спечели трети трофей. Е, Канчелара изпълни своето, остава и обещанието да бъде изпълнено.

„Искам да благодаря на всички мои съотборници, които ме подкрепяха днес и през всички тези години. Това е просто невероятно“, заяви Канчелара. „Знаех, че Щибар е състезател в колокроса, затова трябваше да внимавам с него. Той спечели и миналата година и е много добър на това последно изкачване. Много, много щастлив съм. Трети път…и сега ще кръстят сектор с павета на мое име, това е вълнуващо.“

34-годишният швейцарец успя да отвърне на атака на Саган, който при оставащи под 20 километра атакува в предпоследния паважен участък, а този ход в крайна сметка оформи финалната селекция. Саган настигна самотния лидер Брамбиля, който бе останал от група от четирима откъснали се във втората част на състезанието. Щибар се присъедини, а същото направи и Канчелара.

Etixx-QuickStep имаха предимството да бъдат с двама, но в крайна сметка Канчелара бе над всички.

Брамбиля очаквано атакува многократно в опит да измори Саган и Канчелара като дори бе натрупал преднина от 500 метра при оставащи 5 км. Италианецът обаче не се справи особено добре в последния труден участък и бе застигнат от Канчелара и Щибар, а в последните 100 метра, които бяха спускане, швейцарецът постигна и победата, оставяйки без шансове своя съперник.

В състезанието участва и българският колоездач Николай Михайлов (CCC Sprandi Polkowice), но за съжаление Ники не издържа и не стигна до финалната линия.

Снимка: facebook.com/TrekFactoryRacing

Velocafe.bg
Повече в Събития
Първи кръг от BG Urban Series през погледа на Velocafe

На 15 май, за втора поредна година, се проведе състезанието по градско спускане в гр. Плевен. То беше първият кръг...

Затвори