Стокхолм изгражда гигантски паркинг за велосипеди

Шведите отново показват модерно мислене

Автор: Илко Сарафски

Като апологети на колоезденето и велосипедите, не може да не останем очаровани от проекта на шведското архитектурно студио Belatchew Architects. Те са разработили проект за велопаркинг за 700 колела, който ще се намира в строгия център на Стокхолм, столицата на Швеция. От студиото вече работят заедно с общината, така че очакваме съвсем скоро проектът да бъде реализиран, макар на този етап не е обявена пускова дата.

По проект се предвижда гаражът да е „залепен“ за жилищна сграда, около която използването на автомобили е сведено до минимум. В близост до мястото, на което ще бъде изграден паркингът за колела, има гара, като пространството ще „диша“ и ще бъде видимо благодарение на огромните си прозорци. Предвидени са и душове, и съблекални, така че вече оправданието „не върви да ходя препотен с колело до офиса/кантората“ не стои на дневен ред. Разбира се, ще има множество подстъпи към паркинга за велосипеди, вратите ще са плъзгащи и с фотоклетка, така че да не е нужно велосипедистът да слиза от колелото, а и нужната прилежаща инфраструктура ще е на лице – велопътеки, лесен достъп до шосетата и т.н.

Създателите на проекта смятат, че за разлика от паркингите за коли, този за велосипеди ще допринесе за облагородяването и развитието на квартала – големият пътникопоток предполага отварянето на кафенета, сервизи за байкове, малки магазинчета и др. Освен това се очаква да се повиши и сигурността в квартала, отново благодарение на „оживяването“, което ще се случи вследствие множеството хора.

Искрено се надяваме наши общини да почерпят опит, знания и умения и да развият добрите практики, наложили се и доказали се в други държави и градове. Един такъв паркинг би бил чудесно начало, да кажем до Софийския университет „Св. Климент Охридски“!

Velocafe.bg
Повече в Любопитно
Уникално видео – щраус гони колоездачи

С това видео определено ще се забавлявате много. Действието се развива в Южна Африка, където местни колоездачи тренират при скорост...

Затвори