Старото пак е модерно

Поредният странен велосипед от света на индустриалния дизайн. Проектът този път е дело на немското студио Ding3000, а колелото е смесица между 150-годишен дизайн и най-съвременните технологии.
 
На практика колелото е направено по подобие на едни от първите велосипеди (тези с голямата предна гума от немите филми). Верига няма, тъй като педалите директно задвижват предното колело. Задното пък е свързано към 250-ватов електрически мотор, който се намира в седалката.
 
Студиото създава първия прототип, готов за каране, в партньорство с BASF – химическа компания, която предоставя материалите за направата на велосипеда. Гумите, например, са от светлосин термопластичен полиуретан – лек и пластичен материал, който ги прави изключително издръжливи. Велосипедът има интегрирани LED светлини във вилката и под седалката, а педалите са изработени от специална Ultrason® свръхздрава пластмаса, която издържа на натоварването при изкачване на стръмни участъци.
 
Уловката тук е, че велосипедът не е предвиден за масово производство. Ding3000 сами казват, че идеята им не е да преоткрият велосипеда, а да обърнат внимание на иновативните приложения на този тип материали. Жалко.

Velocafe.bg
Повече в Любопитно
Уникално видео – щраус гони колоездачи

С това видео определено ще се забавлявате много. Действието се развива в Южна Африка, където местни колоездачи тренират при скорост...

Затвори