Справяне с нетърпеливи и агресивни шофьори

Предполагам, че на всеки колоездач, който кара редовно в града, се е случвало да се сблъсква с нетърпеливи, изнервени или агресивни водачи на други превозни средства.

При подобни случаи, най-доброто с което можеш да се разминеш, е някоя забележка от типа „защо си без фар, бе“, „карай си в най-дясно, бе“ или „внимавай повече, бе“. Но за жалост в повечето случаи няма да имате подобен късмет и ще чувате реплики от типа на „Разкарай се от пътя, (цветуща обида)“, „Внимавай малко бе, нещастник“, „******“, закани за побой и др.

Какво да правим все пак в подобна ситуация?

Първото нещо, което трябва да помните, е че сте в много по-уязвима позиция – т.е. мислете за сигурността си на пътя! Щом се е стигнало до ситуация, в която да се разправяте с човек, който крещи на непознат без причина, имайте предвид че срещу вас не стои разумен и логично мислещ индивид. Най-разумно е да се отдалечите на разстояние, позволяващо да видите регистрационния номер на автомобила и в същото време далеч от зоната на евентуален физически контакт с автомобила или шофьора.

Имайте предвид, че няма с няколко аргументирани реплики или остроумни коментари да превъзпитате агресивния шофьор. По-доброто решение е просто да дадете знак, че разбирате забележката му, да му се усмихнете или да направите друг опит да парирате насрещната агресия. Дори може да минете в пасивно поведение с реплика от типа на :“уплаши ме“, „не те видях, съжалявам“ и т.н.

Но какво трябва да направите, ако водачът излезе от автомобила си? Нашият съвет: не е срамно да избягаш от конфликт, който самият ти пряко не си създал. И защото да се крещи на непознати на улицата не е престъпление, то вече физическата заплаха е нещо друго – в такъв случай отдалечете се на безопасно разстояние и се обадете в полицията. Уверете се, че можете да опишете превозното средство, включително, че помните регистрационния му номер. И ако видите други велосипедисти, пешеходци или загрижени водачи на МПС, помолете ги за помощ или поне да останат на място, за да си осигурите при нужда свидетелски показания .

И не забравяйте: карането на велосипед в града и пътуването до работното място е удоволствие. И най-добрият начин да го запазим като такова, е да спазваме правилата на пътя, да не създаваме опасност за себе си и другите, както и да не се ангажираме с негативни емоции и ситуации.

Източник: www.Bicycling.com

Снимка: www.minnpost.com

Velocafe.bg
Повече в Събития
Първи кръг от BG Urban Series през погледа на Velocafe

На 15 май, за втора поредна година, се проведе състезанието по градско спускане в гр. Плевен. То беше първият кръг...

Затвори