49.5 милиона лева струва Пловдивският колодрум, откриването е на 30-ти август

49.5 милиона лева струва многофункционалната спортна зала „Колодрума“, което ще бъде открита официално на 30-ти август – това съобщи кметът на Пловдив Иван Тотев пред PlovdivskiNovini.com. Единственият покрит в Югоизточна Европа колодрум се намира новата многофункционална зала на Пловдив. Поканите за събитието са били изчерпани около двадесет минути.

Той поясни, че за нейното изграждане държавата е превела 42.5 милиона лева, а останалите пари е дала пловдивската община. Новият спортен обект разполага  с уникална 250-метрова колоездачна писта, изградена от сибирска леска. Тя минава пред самите седалки и буквално ще вкарва зрителите в колоездачните надпревари. Само в нея са вложени 3 милиона лева.

Пловдивският колодрум отговаря на всички стандарти за провеждане на световни първенства.“Арх. Тодор Абаджиев е надминал себе си. Отвън залата не изглежда толкова внушителна, а вътре е огромна. Това се дължи на проектанта, който я „вкопа“ 9 метра в земята“, обясни Тотев. Секторите са 4 с отделни входове. На откриването са поканени деца и възрастни от социалните домове. Специално общинско предприятие с 13 души персонал ще управлява и менажира залата.

„Веднага след въвеждане в експлоатация на залата ще кандидатстваме за лиценз за покрития колодрум на Пловдив и за домакинство на Световното по колоездене до 23-годишна възраст през 2016-та“ заяви кметът Иван Тотев. Това е и първата голяма зала, която няма да ползва охлаждане на електрически ток, с което ще се спестят разходи.

Капацитетът й е 6200 седящи места, разположени в 4 сектора. На два големи екрана – 8х4 метра, може да се наблюдава и картина от състезанията. Отвън Спортната зала не изглежда толкова голяма, тъй като тя е на 9 метра под земята. Самото игрище и колодрума са на долното ниво. Решението за нейното изпълнения се смята за отлично от специалистите.

А ето и неофициално видео, заснето две седмици преди откриването:

Източник:  http://www.plovdivskinovini.com

Източник: http://www.plovdivskinovini.com/

Източник: http://www.plovdivskinovini.com/

Velocafe.bg
Повече в Любопитно
Уникално видео – щраус гони колоездачи

С това видео определено ще се забавлявате много. Действието се развива в Южна Африка, където местни колоездачи тренират при скорост...

Затвори