Спининг в Spin Gear Spinning Studio – през погледа на Velocafe

Когато преди няколко месеца чухме за Spin Gear Spinning Studio и се поинтересувахме какво представлява спинингът, усетихме че може би материята ще допадне и на някои наши читатели. Най-вече на тези, на които им е чуждо карането на колело в студено време или нямат достатъчно свободно време. Именно за тях тренировките по спининг биха били подходящо занимание.

IMG_8829

Изпратихме двама изпитатели от нашия екип, за да изпробват спортния режим на Райна и Генадий, тренирайки в продължение на един месец, за да е най-обективно представянето на SPIN GEAR Spinning  Studio, а не просто търговско съобщение с приложени фрази.

IMG_8818

Спинингът е групово аеробно занимание, което се изразява в каране на специално пригодено колело, което се нарича спинер и се провежда от квалифицирани инструктори.

Тренировките са на закрито, като всяка е с различна интензивност в зависимост от „терена”, по който инструкторът е избрал да карате. Теренът е различен и симулира обстановка навън, като например минаване през гори, хълмове, равнини и шосета. Натоварването се определя от винт, с който се регулира съпротивлението. Кадансът пък определя броя въртения. Инструкторът определя каданса и съпротивлението в зависимост от интензивността и целта на съответната тренировка, докато надъхващата музика, характерна за тренировките по аеробика, определя темпото.

Трасетата, през които се преминава, са най-разнообразни – спускане, спринтиране, изкачванe. Продължителността на тренировките е различна – от 45 до 60 минути. Тренировката започва със задължителна загрявка поне 10 минути и завършва с 5 минутен релакс, в който нормалното дишане и пулс се възвръщат.

IMG_8816

На всички скептици препоръчваме да отидат веднага. Ще издържите и ще се справите – все пак по всяко време има възможност да коригирате както интензивността, така и съпротивлението, за да може индивидуалният ви организъм да се вработи постепенно. А общността от карачи допринася за допълнителна мотивация в най-запъхтяните моменти. Водата и кърпата са задължителни! Положителният ефект от такава аеробна тренировка е ясен – здраво тяло, физически тонус, настроение, радост за сърцето.

12309717_511188775719459_2505758304410219137_o

Кой стои зад „Spin Gear Spinning Studio”? – SPIN GEAR Spinning  Studio е създадено с много любов и внимание от семейство  Райна и Генадий Никови и предлага едновременно професионализъм от лицензирани инструктори и приятелско отношение. В техния сайт или във тяхната фейсбук страница може да се информирате за часовете за провеждане на тренировки, цените, възможностите за абонаментна карта, както и да попитате всичко, което ви вълнува във връзка със спининга!

Генадий Ников е завършил курса по спининг при австрийската master instructor Ulrike Fritz. Занимава се с активно колоездене през последните 15 години на градски и планински терени. Негова специалност са интензивните тренировки за издръжливост.

Райна Никова завършва курса по спининг във Флорида при  instructor Tina Salafations. Преподавала е като заместник инструктор във фитнеси CRUNCH – първите въвели спининга през 1993. Привърженик е на тренировките с вокали, насочени към горене на калории и понижаване на общата телесна маса. Разработва програми насочени специално към бременни и наскоро родили жени .

Защо да избера спининг пред това да въртя на велоаргометъра у дома?

Отговорът на този въпрос е идентичен с този на въпроса „защо да ходя на фитнес като имам гири и щанга у дома“. Защото с други хора винаги е много по-приятно, по-надъхващо и най-вече по-ефективно.

Настроението, което витае в залата по време на спининг, е несравнимо. Освен за мотивация, силната музика до голяма степен помага за поддържане на определено темпо – тя е съобразена с характера на избрания маршрут. По музиката лесно се следи и поддържа нужния каданс, като след първата или втората тренировка това става вече навик на трениращия.

Притъмнената светлина, отражението на дискотопката и прожектирането на надъхващи видеоклипове или известни сцени от шедьоврите на киното, създават една обстановка, която е почти невъзможно да бъде пресъздадена в домашни условия. За „зареждането“ на трениращия много спомага и това, че треньорът (било Генади или Райна) често също тренира – виждаш неговите усилия, неговия хъс, когато увеличава натоварването и се водиш по командите му.

Лично на нас най-много ни харесва комбинацията от музика и видео на изкачващ се колоездач из Алпите например. Въпреки че си в залата, ако се съсредоточиш в гледката от GoPro камерата на колоездача, само за няколко минути можеш да се пренесеш там и почти да усетиш насрещния вятър (в случая чрез увеличаване от треньора на натоварването).

Това, което харесвам на всяка групова тренировка, била тя спининг, фитнес, боен спорт или друго, е именно сплотяването на трениращите от общата цел – „изстискване“ на всички сили. Предимствата на спининга пред други видове тренировки, са: няма ненужни и застрашаващи здравето упражнения и… минава ужасно бързо! В рамките на тренировката инструкторът ще ви преведе от стартовата линия до самия финал, под звуците на специално селектирана музика , която може да ви откъсне от делничното напрежение .

Видеата, които се прожектират на екрана по време на тренировка, ви превеждат през високопланински маршрут или покрай брега на някое езеро. И цялата гледка е съчетана със сериозен колоездачен преход под зорките наставления на инструктора. Всеки един от тренировъчните режими в програмата SPINNING (Endurance Ride/Strength Ride/Intervals/Race Day/Recovery) включва различни техники на педалиране, контролиране на съпротивлението и времетраене на интервалите.

А кратко видео от различните моменти от една тренировка, можете да видите тук:

 

 

А ето и пълна галерия от снимките ни от тренировките: 

Velocafe.bg
Повече в Любопитно
Уникално видео – щраус гони колоездачи

С това видео определено ще се забавлявате много. Действието се развива в Южна Африка, където местни колоездачи тренират при скорост...

Затвори