За втора година – ултра уикенд с крос-кънтри колоездене на „Софийски манастири“

Този уикенд, на 16 и 17 септември се реализира вторият етап от проекта Софийски манастири, който в завършен вид представлява тридневен ултра уикенд около Софийското поле, преминаващ в района на близо 20 манастира от Софийското светогорие. Състезанията са дневни крос кънтри бягане и колоездене с общо класиране, както и с отделно за всеки състезателен ден. Идеята е да се отбелязва празникът на София, като събитието е посветено на инициативата София – европейска столица на спорта.

Тази година е разработено продължение на проведеното миналата есен дебютно състезание от Клисура до Лозен. Новото трасе представлява връзката между Лозенска и Стара планина и описва дъга по източната граница на Софийската котловина, преминавайки по първите склонове на Средна гора. Стартът на двата етапа е изтеглен с половин час – 7:00 ч., така че да не се налага използването на челници. Обърнато е специално внимание на поставянето и опазването на маркировката. Предвидени са 8 подкрепителни пункта за първия и 7 за втория ден.

„Радващо е, че надпреварата се развива и надгражда с всяка изминала година – този път включваме нови етапи и манастири. Акцентът при нас не са супершампионите, а хората, които искат да живеят активно и здравословно. Благодаря на София – Европейска столица на спорта и на посолството на Германия за безценното съдействие в реализирането на инициативата. Искаме да развием надпреварата, да я утвърдим и чак тогава ще кандидатстваме в международния календар. Целта ни е в бъдеще да обхванем всички манастири в Софийското поле с един маршрут с формата на подкова,“ заяви на пресконференция представителят на организаторите Петър Панков.

Първият етап обхваща планините Люлин, Витоша, Плана и Лозенска, а втория етап продължава трасето на изток през Средна гора до Жерково. През миналата година екипът на „София – Европейска столица на спорта“ стартира инициатива „Емоцията е повече от победата“ за промотиране на спорта чрез изкуството, историята и националните ценности, която наред с фотоизложби, кинофестивали и велокарнавали, включва и „Софийски манастири“.

„Много интересен проект и благодаря на организаторите, на София – Европейска столица на спорта и на посолството на Германия, че застават зад него. Тази година надпреварата е в два дни и два пъти по-дълга. Надявам се пак да бъда сред медалистите,“ заяви на пресконференцията миналогодишният вицешампион при колоездачите Илко Илиев, който наскоро подобри скоростния рекорд на Ком – Емине с велосипед.

Всеки завършил ще получи сувенир за участие. Подробности за регистрацията и самото събитие са публикувани на http://marathon.bg/manastiri-2017. Важно е да се знае, че организаторите удължават с един ден срока за регистрации и той вече е до сряда, 13 септември.

За безпроблемното осъществяване на мероприятието се набират доброволци за единия или двата дни, на които ще бъдат осигурени: „Сертификат за доброволец“, обучение, храна за деня, брандирана тениска, безплатно участие на свободно избран етап от проявите „Софийски манастири“ или „Пет планини“ на Сдружение Маратон. Желаещите могат да се заявят като доброволец чрез формата за заявки или на office@marathon.bg.

софийски манастири

Velocafe.bg
Повече в Съвети
30 причини да караме велосипед – част 3

Независимо дали става дума за подобряване на формата Ви, здравето или баланса по банковата Ви сметка, или като екологичен избор,...

Затвори