София готви проект за 280 велосипеда под наем

През 2015 година в употреба влизат 280 общински велосипеда, които всеки гражданин или гост на столицата ще може да наеме за бързо и удобно придвижване на къси или по-дълги разстояния, за вършене на работа или за градски туризъм. Това ще бъде резултат от проекта на столична община за изграждане на инфраструктура, поддържаща 280 колела, разпределени на 28 ключови места в София. Разположението им вече е определено от главния архитект, обяви Зафир Зафиров от транспортната комисия, който е и един от авторите на идеята.

Очаква се до края на 2014 година да разберем каква ще е конкретната процедура по избирането на изпълнител. В процес на изработване е и списъкът с изисквания към кандидатите за изпълнението на този проект. Сред тях се очаква да има и международни участници.

Всички колела ще бъдат свързани в обща система, която ще ги следи чрез джипиес (за предотвратяване на кражби), а специален софтуер ще сигнализира на обслужващия екип точно на кои пунктове има нужда да се подсигурят колела, които да бъдат на разположение на гражданите. Най-същественото в тази организация на придвижване е възможността да вземем колело от някое от определените за това места, а после да го върнем на някое от другите 27. Това решава проблемите и с ограниченото паркиране на велосипеди из столицата, заплахата от кражби и трудностите при превозването на личен велосипед в градския транспорт.

Начините на заплащане на тази услуга ще са разнообразни. Варират между плащане с банкова карта, чрез закупуване на абонаментна карта за градски транспорт или превозен документ, издаден от оператор. Цената още не е уточнена, но най-вероятно тя ще е в диапазона между 15 и 20 лева на ден.

По този начин София ще последва примера на повечето големи европейски градове, които разполагат с добре развити мрежи от сходен тип, а с планираните за 2015г. разширения във велотрасетата на столицата, се надяваме да се радваме на по-благоприятна организация на движението, намаляване на автомобилния трафик и подобряване на качеството на въздуха.

Velocafe.bg
Повече в Любопитно
Уникално видео – щраус гони колоездачи

С това видео определено ще се забавлявате много. Действието се развива в Южна Африка, където местни колоездачи тренират при скорост...

Затвори