София Грийн Тур празнува рожден ден на колела!

На 10, 11 и 12 юли „София Грийн Тур“ ще празнува четвъртия си рожден и ви кани отново да покарате колело с тях. Тридневното велосипедно пътешествие ще е из красивата Средна гора и едни от най-емблематичните за историята на България градове. Ще се нощува в лагер на полянка на палатка или хамак, а  през двете вечери край огъня ще се забавлявате с музика и смях 🙂 Записването е с краен срок до 8 Юли, 2015 (сряда)! 

За всички, записали се в организираното от „София Грийн Тур“ велосипедно пътешествие, организаторите ще осигурят транспорт за превоз на багаж и ще почерпят със зеленчуковa яхния. Няма такса за участие във велопохода, но пък подаръците за рождениците са силно препоръчителни. Събитие във Фейсбук

Програма на събитието:
1-ви ден (петък, 10.07.15) – (дистанция: 62 km.)

 • 9:30 – 10:00 часа – събиране на групата пред Централна ЖП гара София,  където ще чака бус, за да поеме багажа.

 • 10:00 – 10:30 часа – качване на велосипедите в товарния вагон на влака.

 • 10:35 часа – потеглянe за Гара Елин Пелин.

 • 11:00 часа – пристигаме на Гара Елин Пелин и потегляме по старият път София – Пловдив.

По старият път за Пловдив ще се мине през Нови хан, Вакарел и Ихтиман. Ще се посети въстановената крепост Траянови врата, а от там ще се тръгне до село Славовица – родното място на Александър Стамболийски, на поляна над което ще се направи лагер. Следва купон край огъня и зеленчуков курбан. Тези,  които имат музикален талант, ще имат възможност за изява, а повелителите на огъня  ще могат да ни изненадат с огнено шоу! (Музикалните ви инструменти ще бъдат транспортирани с бус. Можете да носите пой или стаф).

2-ри ден (събота – 11.07.15) – (дистанция: 65 km.); (от гара „Септември“: 78km.)

9:00 – 10:00 часа – закуска, събиране багажа и къмпинга. Ако тръгнете в събота сутрин от София, влакът е в 8:20 и пристига на гара Септември в 10:05, ще имате 10 km., за да настигнете групата.

 • 10:00 часа – потегляне към язовирната стена на яз. Тополница, а от там към историческите Оборище, Панагюрище и Стрелча.

 • 18:00 часа – изграждане на лагера отново, по вече познатия план в подножието на тракийската „Жаба могила“. 

Приготвя се обща вечеря. В град Стрелча има няколко минерални извора и басейна, като за след дълъг път. Ще се пее и  свири край огъня – точно като за рожден ден.

3-ти ден (неделя – 12.07.15) –  (дистанция: 34 km.) – денят на голямото катерене.

 • 10:00 – 11:00 – часа – закуска, събиране на багажа и почистване на мястото, където е лагерувано.

 • 11:00 часа – тръгване от Стрелча към Копривщица. Този ден групата ще се изкачва най-високо, но пътя е приятен и забавен. Ще имате време да се насладим на историческата Копривщица. От града до гарата е приятно спускане и привечер се хваща влак обратно към София.

 • 18:20 часа – товарине на колелата и багажа във влак и потегляне към София.

НЕОБХОДИМА ЕКИПИРОВКА :
Трябва да предвидите 2 багажа – 1 раница за преходите и пътуването с влака + 1 основен багаж, който ще бъде превозван с бус по време на преходите. Също да ви напомним, че трябва да си носи лична карта.

1. Бивачни съоръжения:
Задължително : палатка, постелка, спален чувал, челник или фенер, а може и хамак (ще можете да се свържете  помежду си, за да се групирате за палатки, ако желаете).
Препоръчително: всякакви музикални инструменти, пой и т.н. са добре дошли за нашето забавление, както и топки, федербали, слакове.

2. За велосипеда:
Основно ще се кара по асфалт, но има участъци с доста лоша настилка. Преценете с какво колело да дойдете.
Ако нямате колело, може да си наемете от 
„София Байк“.

Задължително:  резервна вътрешна гума; лепенки за гума, лепило, щангички за сваляне на гума (ако велосипедът ви не е с автомати за бързо откачване на колелетата, ще са Ви необходими и два ключа № 15), комплект инструменти; малка раница за дневните преходи (не разчитайте на придружаващ транспорт и достъп до основния си багаж по всяко време); бидонче за вода, сандвичи или други подкрепления за дневния преход.
Препоръчително: каска и сигнална жилетка (има участъци с повишен трафик); помпа за гуми; заключване за велосипеда (ще преминаваме през градове, в които можем да решим да хапнем или посетим музей)
!!!ВАЖНО: Направете пълен преглед на велосипеда си при добър веломеханик !!!

3. За вас:
-личен превързочен пакет;
-дъждобран – за себе си и за раничката;
-очила за слънце, слънцезащитен крем, спрей против комари;
-дрехи – по ваш избор, но не взимайте целия си гардероб!  Важното е да си вземете един полар ако вечерта ще е леко студена 🙂
-Ножче (по-добре сгъваемо), лъжица, канче или пластмасов съд.
-сапун, паста и четка за зъби, тоалетна хартия;

4. Храна:
– пригответе си количество достатъчно за 2-3 дена.
– храна и напитки:  направете си предпочитаните от вас храна и напитки, които ще ви стигнат за 3-те дена предварително.  Ще минаваме през градове и села където ще има магазини с храна и напитки. В малките села е трудно да се намери друга здравословна храна, освен плодове и зеленчуци.  Ние ще осигурим обща вечеря.

5. Неща, които допринасят за комфорта: фотоапарат;  хавлиена кърпа, джапанки, бански.

Осигурен е превоз за багажа и групова застраховка за максимум 80 души. Моля, нека  раниците за багаж не превишават 65л. Моля да си закупите предварително (най-късно до 03.07.14 от Централна ЖП Гара София) билети за влака:

 • София- Гара Елин Пелин (на 10.07.15) в 10:35 часа

Цена на групов билет: за вас 2,60 лв. + 2 лева за колело (ние заявихме товарен вагон);

 • Копривщица-София (за 12.07.15) в 18:20 часа

Цена на групов билет: за вас 4,40 лв. + 2 лева за колело (ние заявихме товарен вагон);

За да се запишете в организираното от нас байк трипче, моля попълнете формата. Личните ви данни ще са необходими за групова застраховка.

Вижте повече тук – http://www.sofiagreentour.com/bike-tour-july.html#sthash.tgegMGoW.dpuf

 

Velocafe.bg
Повече в Любопитно
Уникално видео – щраус гони колоездачи

С това видео определено ще се забавлявате много. Действието се развива в Южна Африка, където местни колоездачи тренират при скорост...

Затвори