През погледа на Velocafe.bg: велосъстезание „БАЙКанджии“

23 май 2015 г. се проведе велосъстезанието „БАЙКанджии“ в град Априлци – кроскънтри обиколка. Беше едно невероятно състезание, за което искрено поздравяваме организаторите от Младежкия клуб по пешеходен и вело туризъм.

SONY DSC

Снимка: Виолета Тотева

Изключително красиви маршрути, много добро настроение у състезателите и организаторите, съпътстваха цялото събитие. Времето също беше много подходящо, като някои състезатели дори се оплакваха от непоносима жега в определени етапи от трасето. Маршрутът беше класически за дисциплината крос-кънтри, но за разлика от други подобни състезания, тук красивите гледки съпътстваха почти цялото мероприятие.

Победител при мъжете стана Ал. Алексиев от отбора на Cross с време от 01:27 ч., а само няколко секунди след него завърши Ив.Мухтаров от Несебър. Почетното трето място зае Ст.Беломъжев с време 1:30 ч.

При жените победителка с време 1:40 ч. първа финишира А.Карагьозян от „Илчов Байр“, а втора двадесет минути след нея – състезателката на КК „Г.Одрински“ К.Ботева. Искаме да поздравим за доброто предствяне нашата съотборничка Гергана Стоева, която завърши трета в крайното класиране при дамите:

Поздравления и благодарности за удивителното събитие! Чакаме го отново с нетърпение!

 

Obikolka na Aprilci_23.05.2015 (1) 

В долните редове можете да прочетете мнението на Гергана Стоева за състезаението: 

„Приказно нагънатото било на Балкана във всички сезони е успявало да превърне хвърления към него поглед в неспособност да откъснеш очи. Това негово качество беше едно от сериозните предизвикателства пред състезателите на първото издание на колоездачната обиколка на Априлци.

В първото издание на състезанието „Байканджии“ взеха участие над 200 велосипедисти от цялата страна, които изминаха крос-кънтри трасето с дължина от 36 km., като прекосиха най-разнообразни терени, докато погледите им бяха разсейвани от замайващата гледка към върховете Марагидик и Ботев.

Велосипедите бяха изпробвани в гора, във вода, на трева, камъни, макадан, асфалт, в кал и прах, нагоре и надолу, а самите велосипедисти бяха подложени на въздух с вкус на пресни билки и пролетни листа и прохладен старопланински ветрец, при спомена за който кожата настръхва. Живописните пейзажи се сменяха един след друг непрекъснато от старта до финала, а колелата поглъщаха с лекота идеално маркираната пътека.

Това не беше просто колоездачно събитие, а също и послание към всички хора, загрижени за запазването на чистотата и красотата на природата. На подкрепителните пунктове водата се предлагаше в керамични чаши, изработени на място в гр. Априлци. При изхвърляне в природата те се разграждат по естествен начин изцяло и са напълно безвредни, тъй като за изработката им не е използвано нищо синтетично. А понеже чашките бяха и извънредно симпатични, никой не си и помисли да ги хвърли.

Впечатляваща беше и организацията на състезанието – всички замесени в нея с нескрито желание и с усмихнат ентусиазъм се бяха постарали всичко да е изпипано, а участниците пък дружно ги наградиха с приповдигнатото си настроение от цялата комбинация преживявания.“

А ето и едно интересно видео от Simeon Monev, представляващо кратък видеообзор на първата XC обиколка на Априлци:

Повече снимки от невероятното състезание може да откриете в страницата на събитието във фейсбук. А ето и малко снимки от нас, любезно предоставени ни от Виолета Тотева: 

 

Velocafe.bg
Повече в Любопитно
Уникално видео – щраус гони колоездачи

С това видео определено ще се забавлявате много. Действието се развива в Южна Африка, където местни колоездачи тренират при скорост...

Затвори