Скандал: Уигинс и Sky злоупотребявали с лекарства за по-добри резултати

Според доклада на Британския парламент, в Sky са

Сър Брадли Уигинс и Team Sky са „прекрачили етичната граница“, използвайки медикаменти, разрешени от антидопинговите правила, за повишаване на представянето вместо само за медицински нужди.

Това става ясно от доклад на британския парламент в основата, на който е Уигинс и спечелената от него Обиколка на Франция през 2012 година.

Според разкритията, по време на Тура Сър Брадли е използвал кортикостероиди не за лечение, а с идеята да подобри представянето си.

Освен това Уигинс е взимал и медикамента триамциналон, който се използва за лечение на астма. Само че в случая на британеца чрез него той е искал да постигне идеално съотношение на тегло и сила. Съотборниците му в Sky също са използвали медикамента.

От Sky категорично обвиниха обвиненията, а това направи и самият Уигинс: „Много е тъжно, че се правят обвинения, при които хора могат да бъдат обвинени в нещо, което никога не са правили, които след това се считат за факт. Напълно отричам това, че медикамент е използван без медицинска нужда.“

Триамциналон е забранен по време на състезание от WADA освен ако състезателят няма така нареченото TUE – изключение поради нужда от лечение.

Уигинс получи TUE за използване на кортикостероите, използвани за алергии и респираторни проблеми, малко преди Tour de France 2011, триумфа си в Тура през 2012 и Giro d’Italia 2013.

В доклада се уточнява, че няма нарушение на правилата на WADA, но има „прекрачване на елитния кодекс“. Бившият треньор в Sky Шейн Сътън е казал пред комисията, че „направеното от Брад е неетично, но не и в нарушение с правилата.“

Velocafe.bg
Повече в Съвети
30 причини да караме велосипед – част 3

Независимо дали става дума за подобряване на формата Ви, здравето или баланса по банковата Ви сметка, или като екологичен избор,...

Затвори