Система сигнализира на велосипедистите в „мъртвата зона“ на камион

Система, която сигнализира на велосипедистите, когато преминават през „мъртвата зона“ на камион

Много малко са колоездачите, които осъзнават колко огромни са „мъртвите зони“ при шофиране. Когато шофьор на голям камион кара в града, голяма част от пътя е невидима за него, защото „слепите“ зони могат да достигнат дължината на цялото му ремарке от едната страна. Може да се случи десетина велосипедисти да карат до камиона, без водачът му изобщо да ги забележи.

По тачи причина дизайнерът от Глазгоу Мартин Кийн започва още като студент работа по проект за създаване на нова сензорна система, която да предупреждава както шофьорите, така и за велосипедисти за тази опасност. Неговата идея е да разработи система, по-ефективна от съществуващите дотогава сензорни системи за товарни автомобили, които освен че не са често срещано явление, и не работят особено добре, защото са насочени към предупреждаване на водача, а не на колоездача, което би било много по-удачно.

Освен това при някои сензорни системи фалшив сигнал дават различни неподвижни предмети като паркирани коли, дървета, парапети и прочие, поради което вниманието на водачите намалява вследствие на честите предупреждения.

3035284-inline-i-1-when-cyclists-ride-in-a-semis-blind-spotssystem-diagram

Ето защо новата му система Cyclesafe използва звукови вълни за улавяне на велосипеди и тогава започва да мига предупреждение както вътре в кабината, така и отстрани на камиона. Тази система вече е успешно тествана в лабораторни условия и отстрани на пътя и Кийн търси финансиране за финализиране на софтуера, така че да може да бъде тестван в камиони. Неговата идея е тази система да бъде монтирана във всички моторни превозни средства.

3035284-slide-s-8-when-cyclists-ride-in-a-semis-blind-spotssketches

Естествено, най-добрият начин за предпазване на колоездачите, е да има отделни велоалеи, които да са далеч от местата, където се движат тежкотоварните автомобили, но тъй като за това се изискват огромни инвестиции в инфраструктурата, алтернативата за такава малка сензорна система е много привлекателна. Дизайнерът се надява това да може да стане в най-скоро време заради честите злополуки – в Лондон, например, през миналата година има девет велосипедисти, загинали при сблъсък с тежкотоварни автомобили.

Velocafe.bg
Повече в Любопитно
Уникално видео – щраус гони колоездачи

С това видео определено ще се забавлявате много. Действието се развива в Южна Африка, където местни колоездачи тренират при скорост...

Затвори