СИПИ.еу представя своята он-лайн платформа за намаляване на пластмасата за еднократна употреба

СИПИ.еу представя своята он-лайн платформа за намаляване на пластмасата за еднократна употреба на 29-ти септември от 19 ч. в Бетахаус

Излизаш от офиса за обяд със своя любим буркан и се чудиш къде ще ти сипят хапване в него, вместо в онези разтапящи се от топлото пластмасови кутийки? – Влизаш в www.sipieu.com и виждаш къде е най-близкото такова място!

След като си хапнал си влизаш на личния профил в сайта и си калкулираш колко пластмаса си спестил/а, с колко си намалил/а въглеродния диоксид във въздуха и колко рибки в Световния океан си спасил.

Звучи страхотно, нали? И е съвсем лесно – колкото да измиеш буркана си и пак да го ползваш, вместо да хвърлиш онази пластмасова кутийка веднага след яденето.

СИПИ.еу е идея на Младежки клуб по пешеходен и вело туризъм. Когато са в планината, всеки от тях си носи канче, кутия за храна и собствени прибори, за да не правят излишен боклук в хижите и да пазят природата чиста. И всъщност се замислили защо това да не се случва и в града?

СИПИ.еу е инициатива за намаляване на пластмасовите изделия за еднократна употреба – чашки, кутии, торбички и т.н. Освен че замърсяват природата и при производството им се изхабява много вода и петрол, те са вредни за здравето ни.

Он-лайн платформата, която СИПИ екипът ще представи на 29-ти септември от 19 ч. в Бетахаус, представлява интерактивна карта с обекти, където можеш да пазаруваш насипно (в собствен съд), както и много полезна и достъпна информация как да намаляваш боклука си.

На сайта ще има калкулатор, който да измерва спестените природните ресурси на всеки регистриран потребител, избрал да ползва съдове за многократна употреба.

Защо е вредно за теб да си пиеш кафето в пластмасова чашка и как ползването на найлонови торбички всъщност убива милиони морски животни всяка година, и разбира се, как да спреш това, ще разбереш, ако отидеш на откриването. И не забравяй – носи си своята любима чашка

През пролетта същият клуб организира велосъстезанието „Байканджии” в град Априлци с идеята това да е състезание без боклук. И наистина се получи – вместо пластмасови шишенца за вода, имаше керамични чаши и всеки си носеше съд, вместо найлонова маркировка, имаше дървени табели, та дори вместо свински опашки за номерата, се ползваше канап! Много участници споделиха, че това е най-чистото състезание, на което са били.

Velocafe.bg
Повече в Любопитно
Уникално видео – щраус гони колоездачи

С това видео определено ще се забавлявате много. Действието се развива в Южна Африка, където местни колоездачи тренират при скорост...

Затвори