Изключително! Ники Михайлов спечели кралския етап в Румъния!

С изключителното си представяне Ники поведе и в генералното класиране

Изключителен успех за българското колоездене! Николай Михайлов (CCC Sprandi Polkowice) спечели „кралския“ етап в Обиколката на Сибиу, след като прекара почти целия ден в откъснала се група, а в крайна сметка стигна до финала сам. С великолепната си победа Ники се изкачи и на първо място в генералното класиране!

Етапът бе най-дългият в обиколката – 210 километра от Сибиу до Палтинис и включваше пет категоризирани височини и три междинни спринта.

Беше ясно, че само добри катерачи ще имат шанс за успех, а Михайлов демонстрира, че е именно такъв, въпреки че изобщо не бе слаган в сметките.

Група от 13 колоездачи се откъснаха от пелотона още след първите 20 километра, а сред тях бе и българският колоездач на CCC. Групата работеше добре и набързо постигна над 6 минути аванс.

На половината от дистанцията преднината вече бе 9 минути, а Ники дори бе трети във финалния спринт за деня.

В същото време в основната група не успяха да се организират да стартират преследване и като че ли в един момент се отказаха от такова.

След като в откъсналата се група разбраха, че между тях ще бъде определен победителят, започнаха и атаките помежду им като по-бавните започнаха да изпускат челото. Група от петима направи аванс от 34 секунди при 25 километра преди края, но малко след това още трима, сред които и Михайлов, се присъединиха към тях.

Ники бе в откъсналата се група в този етап и преди година, но тогава пелотонът успя да прихвани откъсналите се. Е, сега това нямаше да се случи и българинът използва големия открил се шанс. Около 15 км преди финала Михайлов ускори и поведе групата. Постепенно всеки започна да кара за себе си и да гони другите, а двамата зад Михайлов бяха Франческо Гавази (Androni) и Дерк Абел Бекеринг (Valkenburg). При оставащи 10 км авансът на Ники бе 37 секунди пред Гаваци, а третият Алекс Турин настигаше италианеца. Михайлов обаче продължаваше да кара страхотно и при само 5 км преди края имаше аванс от 1:15 минути пред преследвачите.
Състезателят на CCC обаче продължи да ускорява към победата, докато колоездачите зад него се движеха много по-бавно.

Така необезпокояван Ники вдигна победоносно ръце на финала. Вторият Гавази завърши на едва 3:45 минути, следван от Бекеринг на 3:58.

С феноменалния резултат Михайлов логично оглави генералното класиране и има големи шансове да спечели Обиколката на Сибиу.

Ники пристигна в Румъния с цел да бъде главен помощник на звездата на CCC Давиде Ребелин. Италианският ветеран обаче завърши на над 13 минути зад Ники заедно с миналогодишния победител в обиколката Мауро Финето. Това значи, че до края в CCC ще работят главно за Михайлов!

Още силно българско класиране беляза втория етап. Родният представител на Олимпиадата в Рио Стефан Христов финишира 17-и с изоставане от 12:36 минути зад Михайлов. Георти Георгиев пък е 21-и с пасив от 13:03.

Иван Ажи е 85-и с изоставане от 31:40, Станимир Чолаков е 91-и на 32:34, следван от Николай Генов на 32:41, а Михаил Михайлов е 10-и на 42:48 минути.

Velocafe.bg
Повече в Събития
Първи кръг от BG Urban Series през погледа на Velocafe

На 15 май, за втора поредна година, се проведе състезанието по градско спускане в гр. Плевен. То беше първият кръг...

Затвори