Ще организират женска Обиколка на Великобритания през 2014

 

Планира се през следващата година да стартира Обиколката на Великобритания за жени. Организаторът SweetSpot обещава всичко в състезанието да бъде на най-високо ниво: петдневно състезание, излъчване по телевизията и внушителни награди. Ако всичко върви добре, състезанието се очаква да стане едно от най-значимите в женското шосейно колоездене. В интервю за „The Guardian“ организаторът Гай Елиът казва, че иска да създаде спортно събитие за състезателките от нежния пол, което няма да остава в сянката на състезанията при мъжете. По тази причина от SweetSpot имат за цел да организират състезанието през май, за разлика от Обиколката на Великобритания за мъже, която се провежда през септември, и да има същия награден фонд.

Ако успее да постигне амбициозната си цел, състезанието ще бъде едно от най-добре премираните в календара на жените. Етапна победа в Обиколката на Великобритания през 2012 година докарваше по 4100 $, а победителят в състезанието прибираше 6706 $. При женското колоездене сега тенденцията е обратна – когато Mara Abbott спечели престижното състезание Giro Rosa тази година, общата й печалба бе едва 617 долара.

Новото предизвикателство в женското колездене ще се проведе в региона на Източна Англия, който е сравнително лесен за достъп за отборите, намиращи се в северната част на Европа. В момента женският календар включва Tour of Chouming, Световната купа в Китай, Tour de Languedoc-Roussillon, и GP Gatineau races в Монреал.

Tour de Languedoc-Roussillon имаше проблем със спонсорството и организацията, и беше много близо до това да бъде отменено през изминалата година. Това не са нещо необичайно за женското колоездене, където е все по-трудно да се разрешат финансовите проблеми.

Все още продължават дискусиите за включване на женското колоездене в съществуващите мъжки надпревари, които се радват на сериозен зрителски и спонсорски интерес. Интерес представляват и събраните досега над 95 000 подписа в подкрепа на идеята женското колоездене да бъде включено в Обиколката на Франция. Но SweetSpot смятат, че организирането на отделно състезание ще се отрази добре на състезателките и ще привлече допълнително спонсори.

Истинският тест за SweetSpot ще бъде реакцията на спонсорите. Дали те ще успеят да направят това, което другите състезания досега не успяваха да направят с женското колоездене?

Ако успеят да го направят, това ще бъде изключителен успех за спорта , който се бори за осигуряване на спонсорство и медийно отразяване и ще добави една вълнуваща нова надпревара в календара на женското колоездене.

Velocafe.bg
Повече в Любопитно
Уникално видео – щраус гони колоездачи

С това видео определено ще се забавлявате много. Действието се развива в Южна Африка, където местни колоездачи тренират при скорост...

Затвори