Изобретиха бутилка, правеща вода от въздуха

fontus-water-bottle-designboom

Снимки: interestingengineering.com

Fontus е бутилка, която може да прави вода от въздуха. Бутилката събира сама влагата от въздуха и я превръща в питейна вода, благодарение на слънчевите панели.

При хубаво време може да събере до половин литър вода за час. Тя работи с помощта на термопомпа, която пренася топлината от едната страна на устройството до другата. По този начин, задвижени от електрическата енергия на слънчевите панели, педалите охлаждат горната страна, а долната загряват.

fontus-water-bottle-designboom05

Прототипът на бутилката преминава през сериозни изпитания и след повече от 30 експеримента, се постига следния резултат – 1 капка вода в минута. Изобретателят разработва функционираща вътрешна система, в която е проектиран компактен и практичен корпус, към който може да бъде закрепена бутилката, в която да се събира водата, а тя от своя страна може да бъде прикрепена към всеки велосипед.

fontus-water-bottle-designboom02

Технологията не е съвсем нова, тя е развита в Азия и Централна Америка, но създателят решава да я пригоди към колелото, тъй като големия въздушен поток по време на карането на колело е удобен за задействането на процеса и получаването на чиста и питейна вода. Това е хитър начин за придобиване на вода – в районите, където подпочвените вода са малко, но пък влажността на въздуха е висока, тъй като според статистиката на ООН повече от 2 милиарда души в повече от 40 страни живеят в райони с недостатъчно количество вода, затова трябва да мислим и за алтернативни начини за получаване на питейна вода и да не гледаме на нея като неизчерпаем източник.

fontus-water-bottle-designboom07

Velocafe.bg
Повече в Любопитно
Уникално видео – щраус гони колоездачи

С това видео определено ще се забавлявате много. Действието се развива в Южна Африка, където местни колоездачи тренират при скорост...

Затвори