Шуртер защити световната си титла в крос-кънтри

Швейцарецът Нико Шуртер успешно защити своята световна титла в крос-кънтри при мъжете, след като триумфира в дисциплината по време на Световното първенство по планинско колоездене в Питермарицбург (Южна Африка). Втори завърши Мануел Фумик (Германия), а Хозе Хермида (Испания) остана с бронзовия медал.

„Това бе перфектното състезание за мен“, заяви щастливият вече двукратен световен шампион Шуртер. „Целта ми беше да започна наистина бързо първата обиколка. Абсалон е най-големият ми съперник, а той винаги е силен в първата обиколка. Имах преднина от 5 секунди пред другите след първата обиколка и след това просто карах с моето темпо и опитвах да не влизам прекалено много в червената зона.“

Бившият световен шампион Жулиен Абсалон (Франция) дори не бе в челото, но пък направи впечатляващо състезание и успя да завърши в топ 10 с 3 счупени ребра. Друг бивш световен шампион, Ярослав Кулхави (Чехия), започна лошо състезанието, но след добър финал завърши пети.

Верен на стратегията си, Шуртер се изстреля мощно от стартa и веднага показа на съперниците си, че единствената му цел е първото място. Абсалон, който не се бе възстановил напълно от тежка катастрофа по време на тренировка преди няколко дни, бе един от първите, коiто не успяха да издържат на темпото на лидера.

1506529f5d9232fd04bcd138689803aa

Единствено Фабиан Жигер (Швейцария), Хосе Хермида и Мануел Фумик отговориха на бързото темпо на Шуртер, но грешка на Фумик го изпрати далеч назад на 14-о място. Германецът обаче направи впечатляващо завръщане и в началото на петата обиколка изпревари втория Рамос, а в следващите две обиколки съумя да остане пред испанеца и да спечели сребърния медал.

Французинът Максим Марот показа завидно постоянство и през цялото време държеше четвъртата позиция, на която и завърши състезанието. Зад него имаше голяма битка за петото място, което в крайна сметка отиде при Кулхави, следван от Абсалон, Мориц Милац (Франция), Ондрей Цинк (Чехия), Стефан Темпиер (Франция) и Жигер.

98713efe4db66d042eaeb13c5414ffb5

В женското състезание в крос-кънтри шампионката отново бе същата като през 2012 година. Французьойката Жули Бресе защити титлата си, а тройката допълниха Мая Влошчовска (Полша) и Естер Зюс (Швейцария).

27fb29b08987648b50e0ffadd2a866a7

В неделния ден погледите ще бъдат изцяло насочени към местния идол Грег Минаар, който ще опита в домашното си състезание да защити световната си титла в спускането. Мъжкото състезание е от 16 часа българско време, а преди това от 15 часа по трасето ще бъдат жените. Състезанието в крос-кънтри елиминациите пък е от 12 часа.

Всички дисциплини ще могат да бъдат гледани на живо тук: http://www.redbull.tv/Redbulltv

Velocafe.bg
Повече в Любопитно
Уникално видео – щраус гони колоездачи

С това видео определено ще се забавлявате много. Действието се развива в Южна Африка, където местни колоездачи тренират при скорост...

Затвори