С велосипед в софийското метро – как и кога? (обновена)

Може би много от вас знаят кога и как могат да се превозват с велосипед в софийското метро, но при наличието на все повече колоездачи, със сигурност няма да е излишно да припомним какви са условията затова.

Ето ги и тях:

Пътник с редовен превозен документ има право да превозва по линиите на метрото велосипед, при следните условия:

– в делнични дни – след 21 часа;

– в почивни и/или празнични дни – целодневно;

– велосипедът следва да е във вид, който да не замърсява превозното средство;

– след закупуване на отделен билет за велосипеда от билетен автомат на входовете на метрото или от касиер в билетна каса на „Метрополитен“ ЕАД.

При превозване на велосипед, пътниците са длъжни да се качват и слизат от последния вагон на метро влаковете.

Обърнете внимание, че съгласно последните изменения на Наредбата за реда и условията за пътуване с обществения градски транспорт на територията на Столична община, пътник с редовен превозен документ има право да превозва в превозните средства на обществения градски транспорт (ВСИЧКИ превозни средства, не само метрото!) детски велосипед с помощни колела и дължина до 1,20 м. при условие, че не създават неудобство на другите пътници!

По информация от СКГТ пътниците нямат право да превозват велосипеди в никакви други превозни средства от градския транспорт.

1237031_165955373598490_1418391453_n

Ако погледнем някои от големите градове по света, виждаме, че условията и там са подобни като все пак колоездачите имат малко по-големи възможности да се возят в метрото със своите велосипеди.

В Милано и Лисабон метрото е свободна зона за колела съответно от 20 и 20.30 часа в работните дни и постоянно през уикенда. В Мадрид можете да пътувате заедно с колелото си от 10 до 12.30 и от 21 до края на деня през делничните дни, както и в почивните дни.

Мечта на колоездача пък може да бъде да живее в Барселона. Там велосипедите могат да бъдат транспортирани в делнични дни от 5 до 7ч., от 9.30 до 17ч. и от 20.30ч. до края на деня. През уикенда, както и постоянно през юли и август достъпът до метрото с колело е неограничен.

1379436_166276060233088_1287822173_n

Velocafe.bg
Повече в Любопитно
Уникално видео – щраус гони колоездачи

С това видео определено ще се забавлявате много. Действието се развива в Южна Африка, където местни колоездачи тренират при скорост...

Затвори