С колело в Северозапазена България

Как с помощта на Bike Ventures карахме в Севрозападен Балкан, научихме се да тъчем чипровски килими, ядохме сладка и пихме вино с “турлаците”

Автор: Иван Манчев

За Северозападна България често можете да чуете две определния – “Северозападнала”, както с насмешка я наричат кибиците и “Северозапазена”, както гордо я познават местните. И в двете има по нещо вярно. Че районът поизостава икономически е повече от видно от запустялите села в региона и тишината, но ако човек прекара дори и кратко време, ще се убеди колко запазен от недомислен туризъм е Северозападният Балкан, колко скромни, приветливи и работливи са местните и колко много потенциал за развитие се крие там всъщност.

Bike Ventures вече са открили този потенциал и от март 2016 година те стават един от изпълнителите по проекта “За Балкана и Хората” – със задачата да създадат туристически пакети, предлагащи планинско и шосейно колоездене с различни степени на трудност и времетраене в района на Западна Стара планина, настаняване и храна в местни семейни хотели и къщи за гости. Част от туристическите продукти включват и посещение на местни атракции и забележителности в района на Западна Стара планина като дегустации на вина, посещения на мандри и ферми, посещения на пещери, водопади, въжени градини, природни феномени, манастири, исторически забележителности, а като бенефициент по програмата Bike Ventures се задължават в продължение на 5 години от 2017 да реинвестират 20% от реализираната годишна печалба от тази дейност в района с цел опазване на биоразнообразието и поддържане на туристическите маршрути.

За да организират туристически турове, изпълнителите са обособили и маркирали вело маршрут за планинско колоездене със средна степен на трудност и дължина 180 км, разделен на шест етапа. Маршрутът е маркиран с указателни табели и червена маркировъчна боя във формата на триъгълник, посочващ посоката на движение, а ние успяхме да тестваме един от етапите, както и да посетим и други бенефициенти по програмата “За Балкана и Хората”.

7

Bike Ventures притежава лиценз за извършване на туроператорска дейност и сертифицирани планински водачи, затова не е чудно, че в първия ден от нашето приключение тествахме именно етап от вело-маршрута за планинско колоездене, започващ от село Копрен и завършващ в Чипровци – 21 километра с 970м денивелация. Половината етап е изкачване в подножието на връх Копрен по едни дълги дълги серпентини по широк черен път. От Bike Ventures са се погрижили да има маркировка по цялата дължина на етапа, така че е почти невъзможно да се загубиш, а има и официални GPS карти на всички етапи. Предстои излизането на топографска карта в мащаб 1:60000 на маршрута, която ще бъде поставена на 2 информационни табла в Берковица и Чипровци.

След като стигнахме подножието на върха (1580 м) последва дълго и непрекъснато спускане по красиви туристически пътеки със средна трудност. Организираните пакети ще предлагат избор за туристите между чисто нови велосипеди Pulse – ендуро модели RS и QRS и крос кънтри модел ST. Спускането с RS/QRS по етапа беше същинско удоволствие, но дори и с ST не беше трудно. За сигурността на всички участници имаше осигурена екипировка – каски и наколенки O’Neal.

222

Етапът завършва в Чипровци, където бяхме посрещнати в къща за гости, а домакините ни почерпиха щедро с характерни местни ястия и седнаха с нас, за да ни разкажат за културата на “турлаците”, както определят себе си местните. На другия ден посетихме ателие за чипровски килими, където майсторка-тъкачка ни демонстрира как се случва магията на Чипровския килим на почти стогодишен стан.

img_5092

Във втория ден от нашия преход се запознахме с потенциала на региона за шосейно колоездене – движението в района е много слабо, пътищата са запазени, а гледките са живописни.

Изминахме 18 километра между три села близо до Белоградчик, като успяхме да се запознаем с още местни занаятчии и производители – цех за сладко, бутикова винарна и местен дърворезбар и колекционер.

img_5139

За първи път изпробвам подобен формат на туристически пакет, в който активностите се комбинират с посещения на забележителности и местни занаятчии, но останах с много добро впечатление от проекта. По мое мнение той е много добре измислен, а усвояването на инвестицията от страна на Bike Ventures е прозрачно и смислено и със сигурност ще следя развитието му.

Колкото до Северозападна България – не слушайте кибиците, а отидете и го оставете да ви спечели с красивата си природа, приветливите хора и спокойствието на Балкана.

Вижте и снимки от проекта “За Балкана и Хората” и нашето посещение:

Velocafe.bg
Повече в Събития
Първи кръг от BG Urban Series през погледа на Velocafe

На 15 май, за втора поредна година, се проведе състезанието по градско спускане в гр. Плевен. То беше първият кръг...

Затвори