Руи Коща спечели етап 16, Контадор не успя да излъже Фрум

Португалецът Руи Коща спечели 16-тия етап на Тур дьо Франс, след като измина най-бързо 168-те километра от Вайсон-ла-Ромейн до Гап. В същото време големите конкуренти Крис Фрум и Алберто Контадор завършиха заедно в основната група и така генералното класиране не претърпя промени.

За колоездача на Movistar това бе втора етапна победа на Тура в кариерата му, а за неговия отбор първа в тазгодишното юбилейно издание. Той бе част от група от 26 колоездачи, която се откъсна по трасето. На финалното изкачване на Кол дьо Манс обаче Коща предприе атака и спечели с 42 секунди аванс пред група от четирима колоездачи, сред които цели трима французи – Кристоф Риблон, Арнолд Жанесон и Жером Копел, както и германецът Андреас Кльоден.

В групата на фаворитите беше доста разгорещено, след като на последното изкачване Контадор на четири пъти опита атаки, но Фрум така и не допусна испанецът да се отдалечи от него. Двамата дори претърпяха инцидент, след като на един завой Контадор падна, а в опит да го заобиколи Фрум отиде в тревата, където също загуби баланс.

В крайна сметка двамата завършиха рамо до рамо в групата, водена от Хоакин Родригес (Katusha), на 11 минути и 10 секунди зад Коща.

Така Фрум запази аванса си в генералното класиране на 4:11 минути пред Бауке Молема (Belkin) и на 4:25 пред Контадор преди важното 32-километрово бягане по часовник в сряда.

Вижте най-важното от етапа:

Топ 20 на етапа:

Top 20

Топ 20 в генералното класиране:

GN

Velocafe.bg
Повече в Любопитно
Уникално видео – щраус гони колоездачи

С това видео определено ще се забавлявате много. Действието се развива в Южна Африка, където местни колоездачи тренират при скорост...

Затвори