Руи Коща с втора победа в изненадващо спокойния 19-и етап

Руи Коща от отбора на Movistar записа втората си етапна победа на Тур дьо Франс 2013, след като бе най-бърз в 19-тия етап в Гран Борнан, който иначе бе изненадващо спокоен за лидерите в състезанието.

Коща атакува успешно 66 километра преди финала, справи се с Пиер Ролан (Europcar) и дъжда, за да стигне до ценната победа. Ветеранът Андреас Кльоден (RadioShack) завърши втори на 48 секунди, а съотборникът му Ян Бакелантс остана трети на 1:43.

Дългият 204.5 километра етап бе предпоследната възможност за преследвачите на Крис Фрум да опитат да го застигнат в класирането, но вместо това всички фаворити проведоха състезанието заедно в основната група и завършиха с еднакво време. По този начин Фрум запази аванса си и трябва само да изчака утрешния етап, за да е сигурен в спечелването на жълтата фланелка.

Karta

Близо 130 километра състезанието бе водено от Райдър Хесйедал (Garmin-Sharp), който първи се измъкна от основната група заедно с Йон Исагире (Euskalter-Euskadi). Те бяха следвани от група от 40 колоездачи, а никой от фаворитите не предприемаше атака и в един момент пасивът им бе над 12 минути.

Първото изкачване доведе до няколко катастрофи и отпадането на Джак Бауер (Garmin-Sharp) и Марсел Зийберг (Lotto Belisol), а Марк Кавендиш в компанията на съотборниците си от Omega Pharma-QuickStep Михал Квятковски и Жером Пино се измъкна от основната група.

Исагире не бе в състояние да поддържа темпото на Хесйедал и канадецът продължи сам преди да бъде настигнат от Пиер Ролан, който се опитваше отново да вземе фланелката на червени точки за най-добър катерач. Двамата караха заедно преди Ролан да атакува отново на третото изкачване, което беше от втора категория.

Облаците се смрачаваха, а Ролан започна да губи сили и да намалява аванса си пред преследвачите. Започна да вали, но това не попречи на Руи Коща, който с мощна атака настигна Ролан 19 километра преди финала и набързо го изпревари, за да завърши първи със солиден аванс. Ролан бе изпреварен и от преследваческата група в лицето на Кльоден, Бакелантс, Микел Ниеве (Euskaltel) и Барт Де Клерк (Lotto Belisol).

„Целта ми беше да бъда в преследвачите днес, но не мислех, че ще бъда в позиция да се боря за победата накрая“, заяви Коща след успеха. „Не се чувствах силен колкото в Гап, така че изчаках до последното изкачване.“

Групата на жълтата фланелка пристигна на 9 минути зад лидера като в тази група освен Фрум бяха още Контадор, Родригес и Кинтана, а малко преди тях завършиха Валверде и Гадре.

Съботният предпоследен етап, дълъг 125 километра, включва 6 категоризирани изкачвания, включително и финал на изкачване от най-висока категория в Анеси-Семнос, където ще се кара за първи път в историята на Тура.

Ако Фрум успее да премине през трасето без проблеми, то със сигурност той ще бъде с жълтата фланелка на финала в Париж. Но докато победата на Фрум изглежда формалност, то борбата за оставащите две места на подиума ще е ожесточена, тъй като Контадор, Кинтана, Кройцигер и Родригес са разделени от общо 47 секунди.

Вижте обзор на етапа ТУК!

Класиране в топ 20 на 19-тия етап:

Stage19

Топ 20 в генералното класиране:

Overall19

 

Velocafe.bg
Повече в Любопитно
Уникално видео – щраус гони колоездачи

С това видео определено ще се забавлявате много. Действието се развива в Южна Африка, където местни колоездачи тренират при скорост...

Затвори