Робер Маршан – 102-годишният колоездач-рекордьор

 

Колоезденето е универсален спорт за всякакви хора и всякакви възрасти – от 3-годишни деца до пенсионери на преклонна възраст, всеки може да се качи на своя велосипед и да го използва за забавление и за средство за транспорт. Изводът е, че за колоезденето няма възраст, а сега ще ви запознаем с живото доказателство за този факт – Робер Маршан!

Французинът, който в момента е на 102 години, активно кара своето любимо колело и може да се похвали с 2 рекорда в колоезденето във възрастовата група над 100 години – най-много изминати километри за един час и най-добро време за изминати 100 километра.

На 17 февруари миналата година той бе в Световния колоездачен център в Айгле, Швейцария, където измина 24.251 километра за един час. Преди това той бе инструктиран от доктор да не надвишава 110 удара на сърцето за минута, така че трябваше да се съобразява и с това. “Не го правя, за да бъда шампион. Просто исках да направя нещо за моя стотен рожден ден”, заяви тогава Маршан.

На 28 септември столетникът бе на велодрома в Лион, където направи 300 обиколки. Той преодоля дистанция от 100 километра за 4 часа, 17 минути и 27 секунди, отново поставяйки нов рекорд и отново показвайки скромност. “Чувствам се като човек, който е на 100 години, чувствам се добре. Аз съм обикновен човек. Карам колело 52 години, не е нещо ново.”

marchand1

Сега, на 102-годишна възраст, на 31  януари Маршан ще опита да подобри своя рекорд за един час, а за това е нужна и медицинска подготовка, която се осъществява от Националния институт за здравни и медицински изследвания.

Маршан продължава да изумява с постиженията си. Французинът тренира редовно, живее сам, грижи се сам за себе си и продължава да кара колело. Маршан е висок едва 152 см, но е в отлично здраве.

Роден през 1911 година, той започва да кара велосипед на 14-годишна възраст. По-късно напуска Франция и заживява в Канада, а по-късно и във Венецуела. Той е работил като пожарникар, градинар, търговец и дилър на вино, а се е изявявал и като боксьор. Завръща се активно към колоезденето през 1978-а на 67-годишна възраст като преминава огромни разстояния и тренира с много по-млади от него колоездачи.

Маршан спира да работи чак на 89 години и по това време участва в състезание от Бордо до Париж. Той изминава 600-те километра за 36 часа. В последно време все пак французинът е намалил дистанцията и не си позволява да изминава повече от 100 километра. “Няма смисъл да правя повече. Искам да продължа да карам колело още известно време.”

Преди да направи 100-километровият рекорд през миналия септември, французинът бе попитан, дали ще използва допинг, а отговорът му бе: “Единственият допинг за мен е вода със супена лъжица мед, която слагам в шишето си – това е. Ако взимах допинг, може би щях да направя 35 км/ч.”

marchand2

Ключът към живота и впечатляващата си физическа форма, Маршан обяснява така: “Имам късмет, че не съм имал някаква големи здравословни проблеми. Моят съвет към всеки, млад или стар, е да продължава да се движи. Правя упражнения всеки ден. Това работи за цялото ми тяло и ме поддържа подвижен.”

“Някои хора, когато станат на 80 години, започват да играят карти и стават неподвижни. Не и аз. Никога не съм успявал да стоя спокоен…”

Невероятното физическо състояние на Маршан логично е грабнало вниманието на много хора, сред които и учените от публичния изследователски институт Inserm. Те го изследват на всеки три месеца и са впечатлени от това, което виждат.

“Казаха ми, че имам физика на 55-годишен мъж, те мислят, че е генетично. Никога не съм се лишавал от нищо: вино, жени, но винаги с мярка”, обяснява Маршан.

Velocafe.bg
Повече в Любопитно
Уникално видео – щраус гони колоездачи

С това видео определено ще се забавлявате много. Действието се развива в Южна Африка, където местни колоездачи тренират при скорост...

Затвори