Михал Квятковски е новият световен шампион!

Михал Квятковски (Полша) е новият световен шампион по колоездене, след като триумфира в общия старт на шосе – 255 км около Понферада.

Квятковски използва перфектния момент и атакува на последното изкачване при оставащи 7 километра, а в последните километри удържа аванса си пред основната група. Зад него Саймън Геранс бе първи в спринтовия финал, а бронзът остана за Алехандро Валверде, който за пореден път е на почетната стълбичка, но пак се размина с мечтата за световна титла.

Откъсналата се група от няколко колоездачи задържа водачеството си доста дълго, но при оставащи 10 километра логичното се случи и те бяха прихванати от групата.

Квятковски направи първата си атака малко след това, оформяйки група заедно със Сирил Гутие, Михаел Андерсен, Васил Кириенка и Алесандро Де Марки. Полякът не чака дълго и отново тръгна мощно напред, а с темпото му съумяха да продължат Де Марки и Андерсен. Третото ускоряване обаче бе достатъчно за Квятковски да се освободи от всички конкуренти и да създаде видима дистанция от своите съперници.

Преди финалното спускане основната група най-сетне реагира на стореното от Квятковски като Валверде, Геранс, Филип Жилбер, Мати Брешел, Тони Галопин и Грег Ван Авермат започнаха преследването на поляка. Техните усилия обаче бяха достатъчни единствено затова авансът на водача да бъде намален до 8 секунди, позволявайки на поляка да празнува победата си още преди финалната линия.

Чувствах се отлично в последната обиколка и съм много благодарен на моите съотборници за тяхната работа. Исках победата и опитвах да предприема рискове, защото някои изчисляваха и чакаха финалното изкачване“, сподели щастливият Квятковски, който се превърна в първия полски световен шампион по колоездене.

stulb

stulb

Крайно класиране:

klasirane

klasirane2

Velocafe.bg
Повече в Любопитно
Уникално видео – щраус гони колоездачи

С това видео определено ще се забавлявате много. Действието се развива в Южна Африка, където местни колоездачи тренират при скорост...

Затвори