Риблон донесе първа френска победа на юбилейния Тур дьо Франс

Кристоф Риблон се превърна в първия френски колоездач с етапна победа в юбилейното стотно издание на Тур дьо Франс. Състезателят на Ag2R-La Mondiale спечели „кралския“ етап от 172.5 километра, който включваше безпрецедентните две изкачвания на легендарния Алп Д’Юез.

В последните километри Риблон успя да изпревари Тиджей ван Гардерен (BMC) и така да донесе първата победа за своя отбор в Тура.

Лидерът Крис Фрум (Sky) увеличи преднината си пред Алберто Контадор (Saxo-Tinkoff) с още една минута, но в същото време показа първите признаци на слабост, след като в последните 5 километра се измори и позволи да бъде изпреварен с една минута от Наиро Кинтана (Movistar) и Хоаким Родригес (Katusha).

Риблон пристигна в подножието на второто изкачване заедно с Ван Гардерен и италианеца Морено Мозер от Cannondale. Скоро Мозер остана назад след атака на носителя на бялата фланелка от миналата година Ван Гардерен.

Американецът успя да натрупа и солидна преднина от 45 секунди пред Риблон преди последните 5 километра, в които обаче силите му не стигнаха и с лекота бе изпреварен от французина, който накрая дори имаше време да се порадва за кеф на местните фенове. Ван Гардерен завърши втори на 59 секунди след Риблон, а Мозер остана трети на 1:27.

„Невероятно е. От старта на състезанието трябваше да се борим здраво. Когато бях малък гледах етапите до Алп Д’Юез, така че не мога да повярвам“, сподели щастливият победител. „Когато Пиер Ролан спечели тук преди две години бях в групата и бях близо. Невероятно е, че най-накрая спечелих тук.“

Winner

Крис Фрум се движеше в група заедно със съотборника си Ричи Порт, Кинтана и Родригес, но очевидно се измори в последното изкачване. Британецът сигнализира, че се нуждае от храна и вода, а в това време Кинтана и Родригес продължиха във високо темпо и в последните 5 километра си осигуриха добра преднина пред лидера в генералното класиране.

Кинтана завърши четвърти пред Родригес на 2:12 минути зад лидера, а Фрум заедно с Порт пристигнаха след още една минута.

В генералното класиране Фрум води с 5 минути и 11 секунди пред Контадор и с 5:32 пред изкачилия се на трето място Наиро Кинтана.

Тур дьо Франс продължава в петък с етап номер 19, дълъг 204.5 километра от Бург д’Оисанс до Льо Гран Борнан, който включва пет изкачвания и скоростно спускане на финала.

Вижте ТУК обзор от етапа!

Топ 20 в класирането на етапа:

Etap 18

Топ 20 в генералното класиране:

General

Velocafe.bg
Повече в Любопитно
Уникално видео – щраус гони колоездачи

С това видео определено ще се забавлявате много. Действието се развива в Южна Африка, където местни колоездачи тренират при скорост...

Затвори