Резултати и впечатления от колоездачната обиколка на яз. Батак

Tази събота се проведе състезанието „Обиколка на язовир Батак“, част от първите олимпийски игри, организирани от „Еко къмпинг батак“. Нашият екип пък имаше човек на мястото на събитието и то с най-добрата възможна гледна точка. Георги Георгиев взе участие в състезанието и се представи много добре – завърши на трето място сред състезателите над 18-година възраст.

Ето и неговите впечатления от „Обиколката на язовир Батак“:

Маршрутът представляваше смесен терен, включваш 16 километра крос-кънтри и 20 километра шосейно колоездене. Организаторите се справиха добре с техническите въпроси около състезанието, както и поддържането на доброто настроение и приповдигнатия дух на състезателите.

Нетипично за събитията у нас, това започна навреме, от което съм приятно изненадан.В състезанието участваха 18 колоездачи, поради което от организаторите не събираха такса за участие, а съответно и не беше осигурена пилотна кола, както и пункт за подсилване на участниците. Но това по никакъв начин не промени духа на дошлите от близко и далеч велосипедисти.

Сред тях имаше представители на всички възрасти, като най-младият участник беше на 11 години (който завърши с време 2:07:51), а най-възрастният – на 47 години (финиширал с време 1:47:09).  Приятно усещане създаваше големият брой млади момчета, които се включиха в предизвикателството, повечето от които бяха от съседните населени места и познаваха до известна степен трасето.

Състезанието започна точно в 15:00 часа от Цигов чарк, като участниците бяха разделени в по три групи по шест човека, за да няма струпване по трасето. Първата група, в която бях и аз, започна с доста добро темпо. На шестия километър вече  Петко Бояджиев се отдели леко от групата и това остана непроменено до самия край на състезанието. Освен че беше без конкуренция, 17-годишният състезател подобри най-доброто време за обиколка на трасето (1:21:10), с което отправи предизвикателство към състезателите в следващите издания на Обиколката на Батак.

Хубавото време, на което имахме късмет да караме, бе примесено с красивите гледки на язовир Батак, като комбинацията допълнително зареждаше състезателите да натискат педалите здраво.

На седемнадесетия километър вече пътят премина в асфалтов, в много добро състояние и без почти никакво движение. Отново продължихме да се движим в близост до язовира, като към 30-тия километър вече пътят се включи към главния път, който беше доста по-натоварен, но състезателите бяха предупредени за това и караха плътно в дясно, за да избегнат инциденти.

На финала всички бяха посрещнати от широки усмивки и аплодисменти, което допълни усещането за олимпийския дух на цялото събитие. Ето и резултатите от състезанието: 

 Общо класиране:

1-во място: Петко Бояджиев от гр. София с време 1час 21 мин и 10 сек

2-ро място: Николай Сурчев гр София с 1:27:59

3-то място: Атанас Попов гр. Батак с 1:33:24

Класиране до 18 години:

1-во място: Петко Бояджиев – 1:21:10,

2-ро място: Георги Станков от гр. Батак на 14 г. – 1:35:03

3-то място:  Илия Пенчев на 13г от гр Батак 1:40:42

 

Класиране над 18 години:

1-во място: Николай Сурчев от гр. София – 1:27:59

2-ро място:  Атанас Попов от гр. Батак 1:33:24

3-то място: Георги Георгиев от гр. София 1:35:49

Трасето е подходящо за всякакъв тип велосипеди – черният път не е особено каменист, само на места има струпвания от пясък, където човек може да заседне леко. Дължината на цялата обиколка е 36 километра, а общата денивелация – 620 метра. Препоръчваме го на всеки любител, както и по-напреднал велосипедист, защото гледките са много красиви, въздухът е чист и не се изисква нищо специално като техническа характеристика на велосипеда.

Още веднъж поздравления за организаторите, за участниците и се надяваме догодина да има още състезания из този красив район на Родопите.

Вижте и карта на самия маршрут: http://runkeeper.com/user/855083920/route/2546319

И снимки от състезанието:

[flagallery gid=7]

Velocafe.bg
Повече в Любопитно
Уникално видео – щраус гони колоездачи

С това видео определено ще се забавлявате много. Действието се развива в Южна Африка, където местни колоездачи тренират при скорост...

Затвори