Рекорден брой участници изминаха за пръв път над 400км на бревет Резово 400

В петък, 22 aприл, от 19:00ч. стартира бревет Резово 400, в който участниците имаха 27 часа, за да завършат 417-километровата дистанция от Сливен през Бургас до Резово и обратно през Средец до Сливен. Около 50 колоездача се включиха, като доста голяма част от тях дотогава не бяха изминавали толкова дълга дистанция.

Румен Тодоров от Велико Търново преди това се беше включвал само на един бревет и направо реши да се пробва на 400-километрова дистанция, което не му попречи да завърши успешно и нея. Което е достатъчно доказателство, че всеки стига да има достатъчно голямо желание, може да постигне целта, която си е поставил.

Освен него традиционно караха 80-годишният Стефан Бахаров и други възрастни участници, завършили почти 10 часа преди крайното време, а също така и много жени, всички доказващи че полът и възрастта не са фактор.

cutmypic

За всички участници маратонът беше много приятно събитие и поредна крачка към влизане във форма след зимните месеци, в които всеки е натрупал излишни килограми.

Първите 100 километра бяха изминати с лекота от всички, благодарение и на лекия попътен вятър. Рандоньорите пристигаха усмихнати на контролата в Бургас. През следващите 100км до Резово те трябваше да се преборят с хълмчетата по маршрута, за да стигнат до втората контрола, намираща се в най-южната точка от Черноморието. Нощта вече бе паднала, но пълната луна осветяваше пътя, а колоездачите можеха да се насладят на песента на птичките през цялото време. Чистият морски въздух, мирисът на пролет, люляците и цъфналите дръвчета даваха крила на всички по трасето. Повечето от тях се натъкваха на елени, разхождащи се по пътя след Ахтопол. Единствено погледите на граничарите беше по-изумен от този на животните. Първоначално посрещащи първите минаващи колоездачи явно мислеха, че някой е объркал пътя, но след това оставаха все по-учудени след минаването на поредната група колоездачи в продължение на часове.

Третият етап в малките часове на нощта беше най-труден физически за участниците, понеже те трябваше да се преборят освен с километрите и със съня, студа и натрупаната умора. Многото бензиностанции по маршрута бяха спасителен остров за всички. Там те можеха да заситят жаждата, глада си или просто да подремнат.

В този участък ги завари и изгрева, който беше огненочервен и ужасно красив. Малко неща са по-красиви от слънцето, издигащо се над морето.

IMGP3433 eq

Лъчите му вдъхваха сили на веломаратонците, които напредваха към следващата контрола в Созопол. Красивото градче все още не се беше събудило при пристигането на първите колоездачи.

Оставаха още малко километри до Бургас, откъдето трябваше да се поеме към гр. Средец, където беше последната контрола.

IMGP3432

Комбинацията от все още незапочналия летен сезон с нощното каране свеждаше броя на автомобилите до минимум.

IMGP3514

Който все още не се беше събудил, имаше тази възможност след напускането на Средец, откъдето започваше груба настилка с наличието на значителен брой дупки. До Ямбол скоростта драстично беше намалена поради тази причина. След това оставаха малко километри, които бяха взети много бързо, въпреки насрещния вятър.

IMGP3516

Първите завършили пристигнаха в Сливен по обяд. А по традиция с всеки следващ се заформяше шумна компания, която празнуваше и денят минаваше в разкази на преживяното.

Всеки един колоездач може да се включи в най-подходящия бревет и да изпита удоволствието от сборното каране. Защото бревет не е просто каране, а преживяване.

imageedit_8_4304602731

Цветан Близнаков

Цецо е един от най-запалените шосейни колоездачи. Той използва всяка свободна минута, за да кара из пътищата на България, а през уикенда рядко ще го откриете в София. Голямата му страст са бреветите, като още в първата си година мина всички бреветни дистанции от 200 до 1200 км, а през 2015 изпълни една своя голяма мечта. Той участва в най-популярния бревет в света – Париж-Брест-Париж и в рамките на по-малко от 80 часа измина внушителните 1230 км. Цецо пише статии, с които има една-единствена цел – да запали колкото се може повече хора да карат колело и да осъзнаят, че всеки може да стигне до неговите постижения, нужни са само желание и любов към спорта.

Повече в Любопитно
Уникално видео – щраус гони колоездачи

С това видео определено ще се забавлявате много. Действието се развива в Южна Африка, където местни колоездачи тренират при скорост...

Затвори