Работната мрежа на велосипедни организации се разраства

1
Проектът на сдружение „Велоеволюция“ приключва в края на месец декември 2014 г., а мрежата ще продължи да се развива, стана ясно след края на втората национална среща на велосипедните организации

Прочетете каква е равносметката на „Велоеволюция“ за проекта и общите бъдещи планове на велосипедните организации у нас:

Втората национална среща на велосипедните организации завърши, а с нея идва и краят на проекта „Национална велосипедна мрежа“. Тази идея, превърнала се в един от любимите ни проекти,  екипът на сдружение „Велоеволюция“ в партньорство с вело-клуб „Устрем“ – Варна успяхме да реализираме с помощта на Програмата за подкрепа на неправителствени организации в България по Финансовия меганизъм на Европейското икономическо пространство.

Краят на всеки проект, е събитие, в което си правим равносметка на изминалото време. Това направихме и ние, но някак си този път бе различно. Голяма част от дискусията, предварително заложена по програма, премина в посока бъдеще време и какво предстои да направим. Проектът „Национална велосипедна мрежа“ успя да се превърне в нещо повече от предварително заложени планове, които да се изпълнят в рамките на 16 месеца. Мрежата се превръща в силна и работеща организация, обединяваща велосипедни сдружения и клубове от цялата страна. Вече имаме възможности и инструменти за да работим заедно, да споделяме научени уроци и място където да получим съвет и помощ от сродни организации. Започнахме с много заряд и емоция, тъй като подобно обединение бе желано и търсено от повече велосипедни клубове и сдружения в България.

Ето и малко ретроспекция какво успяхме да направим досега:

  • Всички знаем, че без наличието на качествено законодателство и разпоредби, касаещи градското планиране, няма как да развиваме населените места в посока по-добро устрояване и условия за велосипеден транспорт. Едно от първите неща, към които мрежата насочи своето внимание, е Наредба номер 2 на МРРБ за планиране и проектиране на транспортно-комуникационни системи в урбанизираните територии. Зад това сложно наименование се крие единственият нормативен документ, който директно служи на проектантите да проектират велосипедни алеи.  С помощта на партньорските организации Националната велосипедна мрежа изпрати своето общо становище, касаещо наложителните промени в наредбата. Становището бе адресирано до МРР в рамките на служебния кабинет през септември 2014 г. по повод готвени козметични промени във въпросната наредба. Следващата ни цел е да подготвим становище, което да изпратим до Националното сдружение на общините в Република България, с което да заявим желанието на велосипедните организации от страната за осъвременяване на нормативната база с повече възможности проектантите да прилагат така желаните добри практики за качествена и безопасна велосипедна инфраструктура в градовете.
  • Велосипедистите желаещи да практикуват велосипеден туризъм и спорт извън града нееднократно се сблъскват с трудности за групов превоз на велосипеди. Въпреки ясните указания на БДЖ, трудностите произтичат както от вътрешни проблеми на компанията, така и от лоша организация и липса на информация. Решаването на този проблем бе възприето като един от приоритетите за работата на мрежата, а активни по него бяха партньрите ни от  велоклуб „Устрем“ –  Варна. Подготвено от тях писмо с предложения е прието за разглеждане от ръководството на БДЖ, като в този момент сме в процес на очакване на  отговор от компанията.
  • Предстои обсъждането и приемането на Етичен кодекс на велосипедиста. Все още текат дискусии, но пък с приемането на този  документ, ще можем да се похвалим със създаването на първия в страната етичен кодекс на велосипедистите като основа за повишаването на културата и безопасността на каране на колело.
  • Дейността на мрежата не остана незабелязана и за чуждестранни организации. Във връзка с намерения за насърчаване на велосипедния туризъм, в контакт с мрежата влезе представител на немската организация  GIS.  В предстоящи разговори очакваме да се изработи концепция за подкрепа на вело-туризма в България с участие на членове на мрежата.
  • Получихме и още едно предложение. Този път то е за присъединяването на нашата мрежа към Балканската мрежа на велосипедните организации. Оказа се че двете мрежи са били създадени по едно и също време и бяхме зарадвани от контакта с колеги от Македония, Сърбия и Хърватска. Това предложение е изключително щастлив момент за нас, тъй като подобно стратегическо партньорство би позволило участието на мрежата в бъдещи транснационални проекти и инициативи.
  • Потенциала за работа на Националната мрежа на велоорганизации бе оценен подобаващо и от отдел „Превенция“ на Министерството на вътрешните работи. Представител на „Велоеволюция“ е поканен за участие в разработването на методология за работа с деца, която включва и обучение по безопасно каране на велосипед. В рамките на работна група предстои да се обсъдят възможностите на велосипедни организации по места да се включат в инициативата на министерството чрез провеждане на обучения за деца. В пряка полза за такава дейност е и изработеното по проекта ръководство за обучители по безопасно градско колоездене.
  • В рамките на проекта бе проведена и правна консултация за казуси от работата на велосипедните организации с институции. Изготвеният анализ с препоръки вече е достъпен за членовете на мрежата чрез онлайн инструментите за работа – общи документи чрез google drive и форум.

До края на проекта предстои изработването на сайт на Националната мрежа на велосипедните организации в България. Сайтът ще бъде достъпен на http://velo-mreja.org и ще предоставя информация за мрежата и нейните членове, събитиен календар и форум. Мрежата на велосипедните организации към момента наброява 17 клубове, сдружения и неформални групи на велосипедисти. На всички тях, благодарим за подкрепата и участието в мрежата. Вече знаем, че сме голямо семейство от спортни вело-клубове, групи за туризъм и сдружения на градски велосипедисти. Планираме общи събития и споделяме стремежа към светло велосипедно бъдеще. Каним всички нови и стари организации на велосипедисти да се присъединят към нас.

2

Velocafe.bg
Повече в Любопитно
Уникално видео – щраус гони колоездачи

С това видео определено ще се забавлявате много. Действието се развива в Южна Африка, където местни колоездачи тренират при скорост...

Затвори