Юбилейното издание на Тур дьо Франс започна с куп катастрофи и немски победител

Марсел Кител спечели първия етап на Тур дьо Франс.

Германецът Марсел Кител от отбора на Argos-Shimano спечели първия етап на юбилейното 100-о издание на Тур дьо Франс. Кител завоюва победата в 123-те километра от Порто-Векио до Бастия на остров Корсика в доста странно развилия се първи етап.

Цялото състезание бе белязано от множество падания като най-тежък бе инцидентът 5 километра преди финала, при който пострадаха двукратният шампион Алберто Контадор (Saxo Bank-Tinkoff) и носителят на зелената фланелка от миналата година Петер Саган (Cannondale).

Най-тежко бе положението с немеца Тони Мартин, който бе закаран в болница с множество контузии, включително и съмнения за счупена ключица.

Във финалния спринт, в който заради паданията участие взеха малка група колоездачи, Кител изпревари норвежеца Александър Кристоф (Katusha) и холандският младок Дани ван Попел (Vacansoleil-DCM) като по този начин стана първият чист спринтьор, който печели жълтата фланелка в първия ден от над 50 години.

За 25-годишния колоездач това бе първа етапна победа на Тура в кариерата му и общо 12-а през тази година, а след състезанието той сподели, че това е „най-щастливият ден в моя живот“.

Заради многото инциденти, организаторите на състезанието решиха да класират всички 198 колоездачи с еднакво време. „Решението е в духа на спортсменството“, обясни директорът на обиколката Жан-Франсоа Пешо.

Състезанието продължава в неделя с планинския втори етап от 154 километра  между Бастия и Аячо.

Velocafe.bg
Повече в Любопитно
Уникално видео – щраус гони колоездачи

С това видео определено ще се забавлявате много. Действието се развива в Южна Африка, където местни колоездачи тренират при скорост...

Затвори